IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на британските жилища достигнаха деветмесечен връх

На годишна база жилищата са поскъпнали с 1,7% в последния месец на 2023 г.

12:32 | 05.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на британските жилища са се повишили в края на годината, опровергавайки прогнозите за спад през 2023 г., тъй като недостигът на имоти на пазара компенсира болезнено високите лихви по ипотечните кредити, заяви един от най-големите ипотечни кредитори в страната - Halifax, цитиран от Bloomberg.

Средната цена на жилищата се е повишила до деветмесечен връх от 287 105 паунда (363 810 щатски долара) през декември, отбелязвайки третото си поредно месечно увеличение. На годишна база цените бележат ръст от 1,7%, разминавайки се с данните на Nationwide Building Society, които отчетоха годишен спад от 1,8% миналата седмица.

Данните на двата водещи ипотечни кредитора във Великобритания подчертаха стабилността на пазара на имоти, за който в началото на годината икономистите очакваха спад от 10% или повече. Вместо това цените са останали като цяло стабилни и повечето анализатори очакват ценова война между кредиторите, която води до понижение на лихвите по ипотечните кредити през последните дни и помага за засилване на търсенето от страна на купувачите.

„Ръстът, който наблюдаваме, вероятно се дължи на недостига на имоти на пазара, а не на силното търсене от страна на купувачите“, заяви Ким Кинаирд, директор в Halifax Mortgages. „Въпреки това, с допълнителното намаление на ипотечните лихви, може да станем свидетели на по-високо доверие от страна на купувачите през следващите месеци.“

Halifax запази прогнозата си, че цените ще се понижат с 2% до 4% тази година.

Според Halifax купувачите и продавачите ще бъдат "естествено по-предпазливи" на фона на бавния икономически растеж и перспективите, че лихвите ще останат високи, докато инфлацията е над целта на Английската централна банка. Други анализатори са по-оптимистично настроени, тъй като ръстът на заплатите започва да изпреварва инфлацията, а лихвите по ипотечните кредити се понижават.

Основната пречка за жилищния пазар в момента е мащабът на предстоящото рефинансиране на ипотечни кредити. Около 1,5 млн. кредитополучатели ще трябва да изплатят по около 1800 паунда повече през тази година, тъй като техните договори с фиксирани лихви изтичат, твърдят от Resolution Foundation.

„Като се оценят допълнителните понижения на лихвите по ипотечните кредити в последно време, цените на жилищата са напът да се повишат през първото тримесечие“, смята Имоджин Патисън, икономист в Capital Economics.

Редица кредитори побързаха да намалят ипотечните лихви през последните дни, а понижението на лихвите по ипотечните кредити от 15-годишния връх, достигнат миналото лято, изкушава все повече купувачи да се върнат на пазара, което от своя страна поддържа цените.

Според Moneyfacts средната двугодишна фиксирана лихва по ипотечните кредити е спаднала до 5,87%, доста под пика от почти 6,9%, наблюдаван през юли. Други данни на Английската централна банка в четвъртък показаха, че броят на одобрените ипотечни кредити е нараснал повече от прогнозираното през ноември.

Жилищата в Лондон са били най-скъпи, със средна цена от 528 798 паунда, въпреки че през годината цените в столицата са се понижили с 2,3%.

Северна Ирландия е била най-добре представящият се регион през 2023 г., като цените там са нараснали с 4,1%. Цените в района около столицата са се понижили с 4,5%, записвайки най-големия регионален спад за годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 05.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още