IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори са теглели по 1 млрд. евро на месец от имотни фондове в Европа

Нетните активи на отворените и търгувани на борсата имотни фондове на Стария континент са намалели с над 10% за година

13:44 | 12.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Инвеститори на дребно са теглили над 1 млрд. евро на месец от фондове за недвижими имоти в Европа, тъй като спадащото търсене и ръстът на лихвите по заемите засилват опасенията за цените на бизнес имотите, пише Bloomberg.

Заради изтеглянето на средства общите нетни активи, притежавани от европейски отворени и търгувани на борсата фондове за недвижими имоти, са намалели с над 10% до 180,7 млрд. евро от декември 2022 г. до края на миналата година, сочат данни на компанията Morningstar. Изтегляне на средства се отчита вече 11 последователни месеца, тъй като краят на евтините пари направи този клас активи по-непривлекателен.

Макар че в момента инвеститорите са притеснени конкретно за пазара на бизнес имоти в САЩ, тези опасения се насочиха към Европа през миналата седмица, като емитирани облигации от Deutsche Pfandbriefbank и други кредитори поевтиняват заради експозицията им към пазара. Имотните фондове създават заплаха за финансовата стабилност, тъй като съставляват 40% от пазара на бизнес имоти в еврозоната, предупредиха миналата година представители на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Паричните потоци при имотните фондове стават отрицателни със спада на стойностите. Графика: Bloomberg LP Паричните потоци при имотните фондове стават отрицателни със спада на стойностите. Графика: Bloomberg LP

Разминаването между предлаганата на инвеститорите ликвидност в имотни фондове и неликвидното естество на техните активи беше показано след референдума за Brexit, когато много фондове във Великобритания трябваше да зармазят търговията и да продадат бързо активи след ръст на исканията за изтегляне на средства. Сагата се повтори в страната по време на коронавирусната пандемия и много от тях сега са затворени.

„Много фондове с отворен край са под натиск да продават, за да задоволят растящите искания за изтегляне на средства“, коментира Оливър Салмън, изследовател в Savills.

Но има очаквания, че перспективите пред бизнес имотите ще се подобрят по-късно тази година, ако ЕЦБ започне да намалява лихвите и говоренето за меко кацане се окаже вярно.

Изтеглените средства в Европа са надхвърляли 1 млрд. евро във всеки от последните три месеца на 2023 г., сочат данните на Morningstar. Германските инвеститори, които трябва да изпратят едногодишно предизвестие, преди да могат да изтеглят средства, са изтеглили над 750 млн. евро от имотни фондове през последните пет месеца на годината, сочат данни на Barkow Consulting.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 12.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още