IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостигът на качествени офис площи в Европа повишава наемите и потиска усвояването

Наемите на офиси на Стария континент са нараснали средно с 4,3% през 2023 г., въпреки че свободните площи също са се увеличили

21:35 | 20.02.24 г.
Снимка: Odin Jaeger/Bloomberg
Снимка: Odin Jaeger/Bloomberg

Усвоените площи на 22 офис пазара в Европа са намалели със 17% спрямо средното ниво преди пандемията заради липсата на първокласни площи, в които наемателите да се нанесат, сочат данни на консултантската компания Savills. Но централните бизнес квартали на Осло, Милано, Лисабон и Париж не са се вписали в тенденцията и са отчели ръст на усвоените площи, показват още данните на компанията.

Наемите на първокласни офис площи в Европа са се повишили средно с 4,3% през 2023 г., въпреки че свободните площи са нараснали с 60 базисни пункта на годишна база до 8,4%. Това показва, че тенденцията компаниите да се конкурират за качествени офис площи продължава. Наемателите намаляват площите си в сгради с по-ниско качество и се конкурират за все по-ограничено предлагане на първокласни площи на ключови локации.

„През последните 12 месеца повече площи се върнаха на пазара, тъй като наемателите затвърждават политиките си за хибридна работа и освобождават офиси, които или не отговарят на сегашните им стандарти, или се намират на не толкова идеални локации, а това води да ръст на средните свободни площи“, коментира Кристина Силиано, ръководител на отдела за глобални услуги за наемателите в Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) в Savills.

„Но фактът, че през същото време средните наеми на първокласни офис площи са нараснали показва, че търсенето на офиси с най-високо качество се запазва, а усвояването на площи е потиснато от липсата на добри наличности. Тя пък се дължи на недостатъчната строителна дейност на повечето пазари. Собствениците на имоти, които строят първокласни офиси на тези локации, трябва следователно да видят стабилно търсене“, допълва тя.

Офис пазарите в Осло, Милано и Лисабон се представиха най-силно през 2023 г., но усвоените площи намаляха средно със 17% миналата година, повече от прогнозите в началото на миналата година, коментира Майк Барнс, директор на отдела за европейски анализи в Savills.

„Очакваме през 2024 г. наемите на първокласни офис площи да нараснат на пазари, където проектите на етап строеж остават оскъдни, тъй като наемателите се конкурират за най-добрите площи, за да се харесат на служителите и да намалят въглеродните си емисии. Наемите остават без промяна там, където офис площите не отговарят на корпоративните и екологични изисквания“, отбелязва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 20.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още