IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заетостта на офисите в Мадрид почти се е върнала на нивата отпреди пандемията

Варшава е отчела най-силен ръст на заетостта през миналата година, сочат данни на консултантска компания

22:21 | 11.04.24 г.
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Средната заетост на офис площите в Европа е нараснала от 55% на 59% през миналата година, а в Мадрид тя вече е 68 на сто и почти се е върнала на средноевропейските нива отпреди пандемията от близо 70%. Това показват данни на консултантската компания Savills.

„Уест Енд“ в Лондон и централният бизнес квартал в Париж са на второ и трето място в Европа по най-висока заетост на офисите с нива от съответно 61% и 59%. Варшава отчита най-силния ръст през миналата година – от 46% на 56%. През последните шест месеца обаче лидери по най-висок ръст на заетостта на офисите са Прага и Дъблин, където тя е нараснала до съответно 57% и 52%.

Консултантската компания отбелязва, че седмичното присъствие в офиса постепенно нараства в най-натоварените дни, като посещаемостта във вторник е най-висока на ниво от 68%, следвана от сряда и четвъртък с по 64%.

„Както очаквахме при последното си допитване преди шест месеца, средните нива на заетост на офисите в Европа започват да се стабилизират около границата от 60%. Това показва, че компаниите и служителите намират равновесие, което ги устройва“, коментира Майк Барнс, асоцииран директор в отдела на Savills за анализи на бизнес имотите в Европа.  

„Европейските градове, които показват висока заетост, най-вече Мадрид, Уест Енд в Лондон и централният бизнес квартал в Париж, са подкрепени от добри транспортни връзки и имат широк микс от наематели от различни сектори“, допълва той.

„Предвид високите очаквания на топ талантите, включително относно ESG и гъвкавостта на работното място, наемателите се конкурират за най-добрите сгради, за да привлекат и задържат служители“, казва Ребека Уеб, директор на отдела в Savills за трансгранични консултации на наематели за Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА).

„Затова виждаме по-високи нива на заетост в сградите, които отговарят на търсенето на модерни работни площи. Същевременно продължаваме да виждаме други да предоговарят наемни договори или да се местят в различна сграда, за да отговорят по-добре на нуждите на бизнеса“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 11.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още