IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичният сектор остава сред най-активните в света за наемане на офис площи

85% от сделките с първокласни офиси през второто полугодие на миналата година са били за същите или повече площи, сочи анализ

14:39 | 07.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Анализ на някои от най-големите публични сделки в света за първокласни офис площи през второто полугодие на 2023 г. показва, че 85% от тях са били за същия размер или повече площи и че технологичният сектор е на второ място сред най-активните наематели, съобщава консултантската компания Savills. Данните са в противовес на очакванията, че компаниите се отказват от площи и че технологичният сектор конкретно е в период на отдръпване, отбелязва компанията.

Savills съобщава, че само 15% от 163 сделки, които е анализирала, са включвали елемент на консолидация, а 45 на сто са били за същия обем офис площи, независимо дали става въпрос за подновявания на договори, или преместване. 32 на сто от сделките са включвали поемането на още площи при разширяване или разширяване и преместване.

Финансовият сектор е бил най-активната група наематели в изследваните от Savills градове, като е финализирал сделки за около 604 хил. кв.м офис площи. Той е следван от технологичния сектор с 270 хил. кв.м и държавния сектор с 260 хил. кв.м.

Сред 30-те анализирани сделки от консултантската компания в технологичния сектор само четири са включвали елемент на консолидация, сред останалите са шест разширения, а мнозинството (16) са за премествания.

„Макар че се говори много за променящия се характер на офис пазара, голям дял от сделките, които проследихме, са за разширяване, преместване и нови формати, само малък дял от компаниите консолидират площите си“, коментира Джеръми Бейтс, ръководител на наемните пазари за Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) в Savills.

„Наематели от всякакъв вид разширяват присъствието си на големи пазари в цял свят въпреки затрудненията и продължават да отдават голямо значение на първокласните офиси, въпреки че недостигът на такъв тип площи повишава разходите“, допълва той. В бъдеще строителството бавно ще се увеличи, но все повече ще включва преустройства на съществуващи имоти, за да отговарят на регулациите. Тенденцията вероятно постепенно ще увеличи вариантите пред наемателите, казва Бейтс.

„Въпреки мнението, че конкретно технологичните компании са преминали към по-хибриден модел на работа, индустрията остава един от най-активните сектори в нашия анализ независимо от очакванията, като показва силата на сегмента на наемите на офиси“, коментира Келси Селърс, съдружник в отдела за световни анализи на Savills.

„Растящите разходи за наеми и глобалната макроикономическа несигурност са предизвикателство, но компании от всякакъв вид продължават да отдават голямо значение на първокласните офис площи във водещите градове в света“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 07.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още