IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва след резкия спад на щатските резерви*

Коментарът на управителя на Фед подобри апетита за рискови активи, в т.ч. и за петрол, смята анализатор

10:03 | 28.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на суровия петрол се покачва, след като данните от ден по-рано показаха значителен спад в щатските резерви на суровината, а инвеститорите осмисляха и възможността за по-бавен темп на затягане на паричната политика от Фед, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 1,18%, или 1,26 долара, до 107,88 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 1,53%, или 1,49 долара, до 98,75 долара за барел.

Щатските резерви на "черно злато" са намалели най-силно от края на май, докато износът е достигнал рекордно равнище, сочат правителствените данни. Спредът между WTI и Брента се разшири тази седмица, след като прекъснатите руски доставки затегнаха пазара в Европа.

В сряда Федералният резерв на САЩ одобри второ поредно лихвено увеличение в размер на 75 базисни пункта (б.п.), като сигнализира, че в даден момент темпът на затягане ще се забави. В последните седмици петролният пазар внимателно следеше ходовете на централната банка поради опасения, че агресивното покачване на лихвите може да доведе до рецесия и да свие търсенето.

Към момента фючърсите върху WTI са поскъпнали с около 30% тази година въпреки волатилната търговия, характеризирана с резки обрати и ниска ликвидност. Компаниите в бранша публикуват финансовите си отчети за второто тримесечие, като предстои Shell Plc да го направи в четвъртък.

"Коментарът на (управителя на Фед Джером) Пауъл облекчи част от инфлационните опасения, подобрявайки цялостния апетит за рискови активи, включително за петрол", каза Уил Сънчил Юн, базиран в Сеул старши суровинен стратег в VI Investment Corp. По думите му суровината вероятно ще продължи да се търгува за около 100 долара за барел.

Според данните на Администрацията за енергийна информация в САЩ запасите на страната на суров петрол са намалели с 4,52 млн. барела миналата седмица, докато износът е достигнал рекордните 4,55 млн. барела дневно. Запасите на бензин също са записали спад от 3,3 млн. барела.

*Към 09:48 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още