IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийната криза и слабите икономически данни оцветиха в червено европейските индекси

Книжата на Uniper поевтиняха с над 12%, след като германската компания за комунални услуги обяви загуба в размер на 12,3 млрд. евро за първото полугодие

19:50 | 17.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Екран с котировки на фондовата борса в Париж. Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg
Екран с котировки на фондовата борса в Париж. Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg

Основните европейски борсови индекси приключиха сесията със спадове на фона на новите икономически данни от региона, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 0,91% до 439,03 пункта.

Германският измерител DAX отчете спад от 283,41 пункта, или 2,04%, до равнище от 13 626,71 пункта.

Френският показател CAC изтри 0,97% от стойността си, смъквайки се до ниво от 6528,32 пункта.

Британският индекс FTSE записа понижение от 0,27% до 7515,75 пункта.

Във фокуса на инвеститорите бяха данните за икономиката на еврозоната, която се разширява с по-малко от очакваното през второто тримесечие, сочат данни на Евростат. Брутният вътрешен продукт (БВП) в 19-те страни, използващи еврото, е нараснал с 0,6% през периода април-юни на тримесечна база и с 3,9% на годишна. Предишната оценка на Евростат бе за увеличение от съответно 0,7% и 4,0% на тримесечна и годишна база.

Що се отнася до Европейския съюз, икономиката се е разширила също с 0,6% на тримесечна база и с 4,0% на годишна база.

Нови данни за бизнеса в ЕС показват, че регистрациите на нови фирми в блока са намалели с 1,2% през второто тримесечие на тази година спрямо предходното тримесечие, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. Новите регистрации намаляват от началото на годината като цяло, като през първото тримесечие беше отбелязан спад от 2,3% спрямо четвъртото тримесечие на 2021 г.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 17 август. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 17 август.

В същото време броят на фалитите в ЕС нараства отново за четвърто поредно тримесечие. Ръстът на броя на фалитите започна през третото тримесечие на 2021 г. след чувствителния спад с 11% през второто тримесечие на миналата година спрямо предишните три месеца.

Пазарите реагираха и на данните за инфлацията при потребителските цени във Великобритания, която се ускорява до 10,1% през юли, достигайки най-високото си ниво от февруари 1982 г. Ръстът е над прогнозите на всички икономисти в анкета на Ройтерс, според която очакванията бяха за повишение от 9,8% през юли. Новите данни няма как да успокоят тревогите на Английската централна банка, че ценовият натиск може да се затвърди.

Книжата на Uniper поевтиняха с над 12%, след като германската компания за комунални услуги обяви загуба в размер на 12,3 млрд. евро за първото полугодие основно заради по-ниските доставки на руски газ, които я принудиха да плаща по-високи цени на други места. Компанията си осигури държавен спасителен заем от 15 млрд. евро миналия месец.

Uniper – най-големият вносител на руски газ в Германия, заяви, че над половината от нетната загуба се дължи на значително намалените доставки на газ от Москва, която сви потоците през „Северен поток 1“ до една пета.

Инвеститорите обърнаха внимание и на данните на Международната агенция за енергията (МАЕ), според които вносът на руски природен газ в ЕС през юли е намалял с около 70 на сто на годишна база, като средните дневни количества са под 100 милиона кубични метра. Експертите на МАЕ прогнозират за оставащите месеци на 2022 г. спад под равнището от 80 милиона кубични метра на ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още