IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията около новите данни от пазара на труда оцветяват в червено щатските индекси*

Акциите на производителите на чипове оглавяват спадовете на Wall Street в последната сесия от седмицата

17:43 | 02.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси стартират последната сесия от седмицата с понижения на фона на опасенията сред инвеститорите, че новите данни от пазара на труда в САЩ не носят нужното облекчение за Федералния резерв, чийто служители ще се срещнат по-късно този месец, за да определят размера на новите лихвени повишения, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с 0,76% до 34 133,02 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчита спад от 0,99% до 4036,29 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite записва понижение от 1,27% до 11 336,14 пункта.

S&P 500 и Nasdaq са напът да запишат седмични ръстове, докато Dow вероятно ще отчете загуба.

Инвеститорите реагират на новите данни от пазара на труда в САЩ, където броят на новонаетите служители расте по-силно от очакваното през ноември, а увеличението на заплатите се ускорява с най-бързия си темп от близо година.

Броят на наетите извън селскостопанския сектор в САЩ се увеличава с 263 хил. през миналия месец след ревизираните 284 хил. през октомври, сочи нов доклад на Министерството на труда.

Основните щатски борсови индекси в началото на редовната сесия в петък (2 декември). Основните щатски борсови индекси в началото на редовната сесия в петък (2 декември).

Докладът показва, че средното почасово заплащане се е увеличило с 0,6% през ноември, най-големия месечен ръст от януари насам, докато на годишна база то расте с 5,1%.

„Предлагането на работна ръка остава слабо, докато търсенето на такава е високо“, коментира Майкъл Ароне, главен инвестиционен стратег в State Street Global Advisors. „Това означава, че инфлацията при заплатите ще остане устойчива и това е проблем за акциите в бъдеще, защото се увеличава вероятността Фед да запази ястребовия си подход“, добавя той.

В сряда управителят на централната банка на САЩ Джером Пауъл заяви, че Фед може да забави темпа на повишаване на лихвите „още през декември“, но предупреди, че борбата срещу инфлацията далеч не е свършила и ключови въпроси остават без отговор, включително колко в крайна сметка трябва да нараснат лихвите и колко дълго да останат на високо ниво.

Броят на новонаетите служители в САЩ и ръстът при заплатите надвишава прогнозите. Източник: Bloomberg Броят на новонаетите служители в САЩ и ръстът при заплатите надвишава прогнозите. Източник: Bloomberg

„Логично е да забавим темпа на повишенията ни на лихвите с доближаването до рестриктивното равнище, което ще бъде достатъчно за забавяне на инфлацията. Моментът за забавяне на темпа на повишаване на лихвите може да настъпи още на заседанието през декември“, заяви Пауъл във Вашингтон.

Книжата на компаниите от Big Tech поевтиняват, докато най-големи спадове отчитат производителите на чипове. Цените на акциите на Apple, Microsoft, Alphabet и Meta се понижават съответно с 1,62%, 1,67 на сто, 1,61% и 0,25 на сто. Книжата на Nvidia, Intel и AMD поевтиняват съответно с 3,45%, 3,62 на сто и 3,3%.

Акциите на Tesla изтриват 0,7% от стойността си, въпреки че компанията достави своя първи електрически камион Semi на PepsiCo на специална церемония в завода ѝ в Невада, на която присъства и милиардерът Илон Мъск.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа нараства съответно до 3,599% и 3,652 на сто.

Доларовият индекс отчита ръст от 0,46% спрямо кошница от шест конкурентни валути до 105,21 пункта.

На петролните пазар сортът Брент поскъпва с 0,15 на сто до 87,01 долара за барел, докато цената на WTI расте с 0,44% до 81,58 долара за барел.

Цената на златото се понижава с 0,2% до 1812,20 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:15 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 02.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още