IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX е на най-ниското си ниво от октомври след разпродажби при „Еврохолд“*

Акциите на холдинга поевтиняват с над 24% в първата половина на сесията

11:49 | 20.03.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БФБ АД
Снимка: БФБ АД

Основният индекс на Българската фондова борса (БФБ) SOFIX изтри 4% и падна до 582 пункта към 11.25 ч., притиснат от акциите на „Еврохолд България“, които поевтиняват с 24,29%.

Индексът се понижи до най-ниското си ниво от 26 октомври заради разпродажбите на „Еврохолд“, които обхващат и други позиции.

На 17 март (петък) румънският застрахователен регулатор ASF обяви, че отнема лиценза на румънския застрахователен бизнес на „Еврохолд“ – „Евроинс Румъния“. Според регулатора на компанията не ѝ достигат около 445 млн. евро, за да покрие изискванията за платежоспособност.

От „Еврохолд“ обаче твърдят, че регулаторът атакува дружеството, като миналия месец предупредиха, че е имало и опит за превземане на бизнеса на холдинга в Румъния.

На пресконференция на 17 март председателят на надзорния съвет на „Еврохолд“ Асен Христов коментира, че групата ще обжалва решението на регулатора. Ако лицензът на румънското дружество не бъде върнат, ще се водят съдебни дела, а щетите за румънската икономика може да достигнат 1 млрд. евро, коментира той.

Дружеството уверява, че другите му бизнеси са стабилни и ситуацията в Румъния няма да ги засегне и да се разпространи.

И другите акции са обхванати от вълната от разпродажби. Книжата на „Градус“ поевтиняват с над 5%, на ПИБ – с почти 3%, на „Индустриален Холдинг България“ – също с над 5%, а на „Илевън Кепитъл“ – с над 4%.

По-широкият индекс BGBX40 губи 2,11% до 137,04 пункта, BGTR30 спада с над 1% до 714 пункта, а BGREIT – с 0,6% до 186 пункта.

*Актуално към 11,25 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 20.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още