IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Телелинк БСГ“ е на крачка от първите си придобивания

В най-напреднала фаза на преговори дружеството е с компания от Хърватия, водят се разговори и с фирми в Румъния

17:49 | 19.04.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

„Телелинк Бизнес Сървисис Груп“ започва експанзия чрез придобивания, за да разшири пазарния си дял.

Това коментира изпълнителният директор на компанията Иван Житиянов по време на онлайн среща с инвеститори, която се състоя днес.

В най-напреднала фаза на преговори дружеството е с компания от Хърватия. Водят се преговори и с компании в Румъния.

И на двата пазара „Телелинк Бизнес Сървисис Груп“ има местни екипи, които ги познават в детайли.

По думите на Житиянов регионалната експанзия на компанията е била спряна от COVID пандемията. Това обаче е дало време за прецизиране на стратегията на „Телелинк“ за придобиванията.

Той подчерта, че органичният растеж на дружеството е добър, но желанието на компанията е да набере сила на пазарите си бързо, не да чака с години, ако разчита само на органичен растеж.

Фокусът на „Телелинк Бизнес Сървисис Груп“ е върху придобивания на средни по големина ИТ компании. Придобивания може да има и в нови бизнес направления на групата, но те ще се случат първо на българския пазар като най-познат за компанията.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Иван Житиянов коментира още, че компанията се фокусира и върху развитието си в Западна Европа и Америка. В западните региони се цели най-вече разрастване на капацитета на публичния облак, тъй като на тези пазари компанията е по-фокусирана върху услугите.

Друг фокус е привличането и обучението на работна сила във връзка със стратегията за развитие и експанзия. Дружеството разширява обученията си, за да си „произвежда“ кадри, а освен това продължава да увеличава заплатите, за да задържа привлечените служители. От началото на годината е имало средно увеличение на заплатите от над 13%.

Този ръст на разходите за заплати вероятно ще задържи тенденцията за забавяне на печалбата на дружеството, макар че според предварителните данни на компанията за 2023 г. се очаква ръст на приходите. Увеличения през първото тримесечие се наблюдават в ключовия за компанията публичен сектор, както и направлението ИТ инфраструктура.

„Телелинк Бизнес Сървисис Груп“ чака оценка, за да види дали ще сдобие с ключов инвеститор. Компанията за частен капитал CCL CEECAT Fund II SCSp, регистрирана в Люксембург, проучва българското дружество в момента, след като през миналата година пропадна подобна сделка със „Словения Броудбанд“ С.а.р.л.

В последната година акциите на „Телелинк Бизнес Сървисис Груп“ поевтиняват с над 31%, а пазарната капитализация достига над 123,1 млн. лева. Този спад беше катализиран до голяма степен от обявяването на намерението на ръководството да отмени ангажимента за разпределяне на поне половината печалба като дивидент на акционерите.

Свързани компании:

Телелинк Бизнес Сървисис груп АД(TBS)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 19.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още