IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите разпродават китайски акции въпреки по-добрите данни за растежа

Недоверието в политиците и индикациите, че няма да има нови стимули, са сред основните фактори за изтеглянето на печалбите

22:22 | 01.05.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китайските акции претърпяха брутална разпродажба, въпреки че Пекин отчете силен икономически растеж през първото тримесечие. Това е знак за съмненията на инвеститорите дали страната ще се възстанови наистина след продължителното затваряне заради пандемията.

Акциите, включени в референтните индекси на фондовите борси в Шанхай и Шънджън, изтриват почти 3,6 трлн. юана (519 млрд. долара) пазарна капитализация от 18 април, когато Китай обяви годишен икономически растеж за първото тримесечие от 4,5%.

Пазарната стойност на компаниите, включени в индекса Nasdaq Golden Dragon, който проследява най-големите листнати в Ню Йорк технологични групи в Китай, също е спаднала с над 31 млрд. долара, пише FT.

Разпродажбите отразяват несигурността относно перспективите пред китайската икономика и опасенията, че икономическото възстановяване от годините на разрушителната политика на Пекин за нулев Covid може да се забави през следващите месеци. Тези настроения надделяват, въпреки че растежът за първото пълно тримесечие след отмяната на политиката за нулев Covid е по-голям от повечето прогнози.

Според анализатори превъзходството от основния растеж може действително да е помогнало за стимулиране на разпродажбите, тъй като данните предполагат, че икономиката няма да има нужда от допълнителни стимули, които обикновено помагат за повишаване на цените на акциите в Китай.

Томи Сие, ръководител проучвания за Китай в OCBC Bank, коментира, че пазарните настроения в Китай са се влошили допълнително, след като централната банка не намеква за евентуални бъдещи стимули за икономиката.

Зоу Лан, ръководител на отдела за парична политика на Народната банка на Китай, каза на брифинг в Пекин в петък, че централната банка ще запази паричната си политика „прецизна и силна“. Той добави, че централната банка ще поддържа предлагането на кредити на „разумно стабилно“ ниво.

Тези сравнително резервирани коментари се оказаха разочарование за многото инвеститори на дребно. „Пазарът беше предвидил намаляване на лихвения процент, но тези надежди избледняха след брифинга на централната банка миналата седмица“, коментира Сие.

Въпреки тези опасения сред инвеститорите, последните данни сочат стабилен кредитен растеж и висок оборот на фондовите борси в континенталната част - условия, които Томас Гетли, анализатор от базираната в Пекин консултантска компания Gavekal Dragonomics, обикновено свързва с нарастването на капитала в Китай.

Според Гетли резките загуби за акциите в лицето на иначе благоприятни условия може да отразяват широка липса на доверие в политиката. В скорошна онлайн дискусия за Китай фокусът е бил върху това как политиците „вече са натиснали силно кредитния растеж, така че сега се очаква забавяне“.

Сериозно напрежение създават продължителните регулаторни ограничения върху технологичния и имотния сектор, които някога подхранваха бурния растеж на китайската икономика и предприемаческия стремеж в страната.

Разпродажбите не се ограничават само с вътрешни инвеститори. Данните показват, че офшорни инвеститори са се освободили от акции за 12,6 млрд. юана (около 2 млрд. долара), листнати в Шанхай и Шънджън, след публикуването на данните за брутния вътрешен продукт.

Тази активност – да се разпродават акции при по-добър от очакваното икономически растеж, не е обичайна, коментира Кингър Лау, главен стратег за акциите в Китай в Goldman Sachs. Според него някои инвеститори са изтеглили печалбите си и заради информациите, че Белият дом може да обяви по-широки ограничения върху американските инвестиции в Китай на срещата на върха на Г-7 през май.

По думите му в момента най-големият проблем е, че нивата на доверие остават доста ниски сред частните компании и предприемачите.

Докато данните, публикувани заедно с растежа на БВП за първото тримесечие миналата седмица, показаха значителен ръст както на продажбите на дребно, така и на износа за март, инвестициите в частния сектор, който вече няма толкова лесен достъп до кредитиране в сравнение с държавните компании, изостават.

Растежът в жизненоважния сектор на имотите в Китай, който се бори с ликвидна криза, предизвикана от кредитните ограничения за целия сектор през последните години, също е бавен.

Лау посочва, че инвеститорите търсят повече яснота – например данни за печалбите, преди да вземат каквито и да било решения дали да заложат пак на китайски акции. Според него фундаментът ще се подобри през следващия месец.

Дори обаче печалбите да надхвърлят очакванията, неотдавнашната реторика на висши служители влоши настроенията.

Във вторник вечерта държавната телевизия CCTV подхрани опасенията относно перспективите пред жизненоважния имотен сектор в Китай, когато обяви, че централното правителство най-накрая е завършило създаването на национална система за регистрация на недвижими имоти. Тази система се представя отдавна от висши служители като необходим предшественик за налагане на национален данък върху собствеността.

Анализатори казват, че този данък ще обезкуражи още повече купувачите на жилища.

Отделно се засилва скептицизмът по отношение силата на растежа в някои сектори от китайската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 01.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 8
evlogi
преди 1 година
"...Nasdaq Golden Dragon, който проследява най-големите листнати в Ню Йорк технологични групи в Китай..." Абе, колко са листнатите в Москва технологични групи от Китай?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още