IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на "Ейч Ар Кепитъл" са одобрили "златната" акция за основателя на компанията

Обикновените акции на дружеството ще продължат да се търгуват на пазар BEAM на БФБ-София

14:18 | 23.05.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Акционерите на „Ейч Ар Кепитъл“ АД са одобрили разпределяне на капитала на дружеството в два класа акции и издаване на една „златна“ акция (привилегирована акция клас А), която ще бъде придобита от основателя и главен изпълнителен директор Христо Христов.

На извънредно общо събрание, което се е състояло на 19 май, акционерите са одобрили и съответните промени в устава на дружеството, вижда се от протокола от заседанието, публикуван чрез сайта x3news.com.

Акционерите са приели и годишния финансов отчет за 2022 г. и докладите на ръководството и на одита за миналата година.

Гласувано е също така разпределянето на една десета от печалбата за миналата година като резерви. Останалата част от печалбата остава като неразпределена печалба и няма да се изплаща дивидент на акционерите.

Увеличение на капитала и привилегии на „златната“ акция

Капиталът на „Ейч Ар Кепитъл“ се увеличава от 9 113 199 лева на 9 113 200 лева чрез издаване на 1 привилегирована, безналична поименна акция с право на глас и дивидент от клас А, с номинал от 1 лев и емисионна стойност в размер на 10 лева.

Увеличението ще бъде извършено по чл. 195 от Търговския закон – под условие, че новоиздадената акция се придобие от Христо Христов срещу парична вноска от 10 лева в срок до 23 май.

Обикновените акции на компанията ще продължат да се търгуват на пазар BEAM на БФБ-София.

С придобиването на новата акция Христов ще може да определя поименно до половината от членовете на съвета на директорите на „Ейч Ар Кепитъл“. Той получава и решаващ глас при вземането на решения за промени в устава на дружеството, намаляване на капитала, за обратно изкупуване на акции, за преобразуване и/или ликвидация, и/или прекратяване на дружеството, за определяне на броя, избиране и освобождаване на членовете на съвета на директорите, за определяне на техните възнаграждения, определяне на гаранцията за управление от членовете на съвета на директорите, за разпределяне на печалбата на компанията, за делистване от пазар BEAM.

От дружествата, листнати на БФБ, които инвестират в стартиращи компании, „златна“ акция има „Уебит Инвестмънт Нетуърк“ АД. Компанията е под контрола на нейния основател Пламен Русев, като това беше заложено още преди листването ѝ.

Свързани компании:

Ейч Ар Кепитъл АД основна емисия(HRC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 25.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още