IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активите на фондовете на паричния пазар в САЩ нарастват до рекордно високо ниво

Притокът на инвестиции продължава и след стабилизирането на банковия сектор

16:43 | 26.05.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Активите на фондовете на паричния пазар в САЩ нарастват до рекордно високо ниво тази седмица заради високата доходност и крахът на First Republic Bank в началото на май, които накараха инвеститорите да се насочат към нискорискови инструменти.

Общите нетни активи във фондовете на паричния пазар, които инвестират във висококачествен дълг с кратък матуритет, достигат почти 5,4 трлн. долара към сряда, 24 май, според данни на Института за инвестиционни компании, цитирани от FT.

Към края на април активите бяха 5,3 трлн. долара, а в началото на годината – 4,8 трлн. долара.

Инвеститорите се втурнаха във фондовете на паричния пазар тази година, защото предлагат висока доходност, особено тези, насочени към държавен краткосрочен дълг, подхранвани от най-агресивната кампания на Федералния резерв за повишаване на лихвените проценти от десетилетия.

Според EPFR, друг доставчик на данни, фондовете на паричния пазар са усвоили приблизително 146 млрд. долара само през май.

През март фондовете на паричния пазар привлякоха 370 млрд. долара след срива на регионалните банки Silicon Valley Bank и Signature Bank, което повдигна въпроси за здравето на по-широкия банков сектор.

Притокът на пари във фондовете на паричния пазар продължава, въпреки че натискът върху банковия сектор намалява и вниманието се насочи към перспективите за фалит на правителството на САЩ, ако законодателите във Вашингтон не успеят да постигнат сделка за повишаване на тавана на дълга на страната. Цените на облигациите с падеж около времето, когато се очаква САЩ да изчерпят парите си, се сринаха рязко, което изпрати доходността над 7%.

Главната роля на фондовете на паричния пазар на пазарите през тази година може да продължи и след постигането на сделка за повишаване на тавана на дълга на САЩ. След евентуално решение се очаква Министерството на финансите да трябва да вземе назаем огромни суми, за да попълни хазната си - приблизително 750 млрд. долара в съкровищни бонове през четирите месеца след сделката, показват оценки на JPMorgan.

Такава вълна от дълг би изсмукала ликвидност от пазарите, което потенциално може да увеличи напрежението върху банките и да повиши разходите за финансиране. Тук фондовете на паричния пазар, с големия обем пари, с които разполагат, могат да се намесят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 26.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още