IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на „Градус“ ще обсъждат изплащането на по-голям дивидент

Допълнителни предложения предвиждат и увеличаване на дела на обратно изкупените собствени акции на дружеството

11:47 | 22.06.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Производителят на пилешко месо от Стара Загора „Градус“ АД може да разпредели значително по-голям дивидент от първоначално предложения.

Това се вижда от предложения, входирани в Търговския регистър, които акционерите ще обсъдят като част от дневния ред на предстоящото общо събрание, свикано на 30 юни.

Акционерите ще гласуват и предложение за увеличаване на обема акции, които дружеството да изкупи обратно, както и за обезсилване на повечето обратно изкупени акции и намаляване на капитала, което да се случва с изрично одобрение на общото събрание.

Първоначалното предложение за дивидент за 2022 г. е 2,8 млн. лева. Към 2 юни „Градус“ е изкупило обратно общо 2 786 445 собствени акции, което представлява 1,14% от правата на глас на компанията.

Допълнителни предложения за дивидента

Относно дивидента Ангел Ангелов, синът на един от основателите на „Градус“ - Иван Ангелов, председател на съвета на директорите и собственик на над 20% от акциите на компанията, е внесъл предложение да бъдат изплатени на акционерите 5 млн. лева.

Предложението на Лука Ангелов, най-големият акционер в дружеството с над 40% от акциите, е за изплащане на 10,8 млн. лева.

Брутният дивидент на акция ще се определи на по-късен етап, защото компанията осъществява процедура по обратно изкупуване на акции.

Допълнителни предложения за обратното изкупуване

Ангел Ангелов предлага да се увеличат обратно изкупените акции до 10% от капитала, като всяка година се изкупуват не повече от 3%. В момента максималният праг е 3%, определен с решение на общото събрание на акционерите от юни 2020 г.

Според Ангел Ангелов, ако темповете на обратното изкупуване вървят както досега, прагът от 3% ще бъде достигнат преди заложения краен срок на процедурата и това ще намали ликвидността.

Той предлага и увеличение на минималната цена за обратно изкупена акция на 1,35 лева от 1,2 лева, както е определено с решението от юни 2020 г. Максималният размер на цената остава 2 лева, както и останалите срокове и условия по процедурата за обратно изкупуване.

Лука Ангелов предлага на общото събрание да се гласува възможност да се обезсилват с решение на акционерите обратно изкупените акции и да се намалява капиталът на дружеството. Акционерите ще взимат решение за това всяка година за акциите, изкупени в предходната година, като по този начин ще се обезсилят 90% от обратно изкупените акции.

В последната година акциите на „Градус“ поевтиняват с малко над 1%, а пазарната капитализация надвишава 360,5 млн. лева.

Свързани компании:

Градус АД(GR6)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 22.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още