IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Павлов: Инвеститорите са все по-малко толерантни към рисковете около стартъпите

Очакванията на инвеститорите в момента са Федералният резерв да започне постепенно сваляне на лихвите, коментира директорът „Връзки с инвеститорите“ в "ЕЛАНА Фонд Мениджмънт"

13:42 | 22.06.23 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Представители на водещи иновативни компании в България ще представят своя професионален поглед върху еволюцията в технологииите, изкуствения интелект, финтех сектора и киберсигурността на ежегодната технологична конференция Tech of Tomorrow, която се организира от водещия икономически сайт Investor.bg, част от Investor Media Group. Събитието ще се проведе в три панела на 23 юни от 14:00 часа в "Интер Експо Център", София.

За развитието на технологичния сектор на пазарите разговаряме с един от лекторите на конференцията - Николай Павлов, директор „Връзки с инвеститорите“ в "ЕЛАНА Фонд Мениджмънт" и член на Съвета на директорите.

Г-н Павлов, какви са очакванията за технологичния сектор на пазарите? Как ще се развиват инвестициите в технологии предвид политиката за лихвените нива и паричната политика на централните банки, както и макроикономическите перспективи?

От началото на годината имаме ситуация на изключително силен интерес към технологичния сектор. Очакванията на инвеститорите са свързани с това Федералният резерв да започне постепенно сваляне на лихвите, което ще окаже позитивен ефект върху сектора. От друга страна редица, от големите имена в сектора показаха, че са готови на радикални мерки, с цел да запазят печалбите на компаниите. Такива мерки бяха най-пряко свързани с освобождаване на персонал, което беше възприето от инвеститорите като положителен ход на мениджмънта. Другото, което е интересно да се отбележи, е, че редица компании от сектора показаха, че могат да управляват растежа на бизнеса си дори при стагниращо търсене по отношение на основните си пазари.

Николай Павлов
Снимка: "ЕЛАНА Фонд Мениджмънт"

Николай Павлов е директор „Връзки с инвеститорите“ в "ЕЛАНА Фонд Мениджмънт" и член на Съвета на директорите. Той има над 20 години опит в сферата на финансите и инвестициите. Понастоящем изпълнява водещата роля в консултирането на институционални и индивидуални инвеститори. Николай Павлов ръководи процеса по създаване и поддържане на партньорска мрежа, както и предоставя обучения на компании и инвеститори по финансова култура.

Присъединява се към ЕЛАНА през 1998 г. като финансов специалист първоначално в счетоводен отдел и впоследствие в отдел „Продажби“. Има опит като експерт в отдел „Международни финансови пазари“ на "ЕЛАНА Трейдинг", но израства по посока на консултирането на клиенти и инвеститори – последователно главен експерт „Финансови услуги и продажби“, директор на инвестиционен център "ЕЛАНА – Бизнес Парк, София" и впоследствие мениджър „Ключови клиенти“ за финансовите бизнеси на "ЕЛАНА Финансов Холдинг".

Николай Павлов е завършил Колеж по мениджмънт, търговия и маркетинг и Стопанско управление в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. Има редица специализации, свързани с продажби и бизнес комуникация.

Колко отворени са за риск инвеститорите в стартиращи, иновативни компании?

Инвеститорите стават все по-малко толерантни на рисковете, свързани със стартиращи компании. Оценките на такива бизнеси стават все по-критични, задълбочени, което е добре като цяло за индустрията, защото това помага да се отсеят по-ясно перспективните проекти и наистина иновативните компании.

Доколко може да се каже, че генеративният изкуствен интелект даде нов тласък на растеж за big tech компаниите?

Несъмнено сферата на развитие на изкуствен интелект е нещо, което поражда множество възможности за развитие на нови бизнес линии и пазарни ниши както за гигантите в сектора на технологиите, така и за редица компании с профил на новостартиращи компании. Темата за изкуствения интелект умело се използва като маркетингово позициониране на компании, развили перспективни технологии, но и от компании, които ще се окаже, че нямат наличния потенциал. Към момента сме във фаза на открито и бурно състезание между big tech компаниите, но може да се очаква на гребена на тази вълна да се появят и нови компании.

Директна инвестиция или фонд? Какви са предимствата и недостатъците на различните стилове на инвестиции в технологии?

Директните инвестиции в технологичния сектор са много популярни сред индивидуалните инвеститори и все по-достъпни за всеки през множеството платформи, с които може да търгуваме от телефона си. Те обаче не са толкова лесни за реализация от начинаещи инвеститори, особено като се имат предвид промените в сектора, които споменахме по-горе. Виждаме как все повече от дребните инвеститори се концентрират върху големите имена в сектора, което в краткосрочен план носи позитиви, но в дългосрочен план има шанс това да бъде пагубно за резултата на общата инвестиция в сектора. Опцията за тези, които нямат възможност да следят пазара изкъсо е да се доверим на фонд, който активно управлява позициите си в технологичния сектор на база фундаментални проучвания, като така имаме по-добър средносрочен вариант, в който да получим стойностни инвестиции, които да донесат доходност.


Предоставената информация е маркетингов материал и не представлява инвестиционна консултация, съвет, инвестиционно проучване или препоръка за инвестиране и не следва да се тълкува като такава. Информацията е валидна към датата на издаване на маркетинговия материал и може да се промени в бъдеще. Информираме настоящите и потенциални инвеститори, че стойността на дяловете на договорния фонд и доходът от тях може да се понижат. Не се гарантират печалби и съществува риск за инвеститорите да не си възстановят пълния размер на инвестираните средства. Инвестициите във взаимни фондове, както и инвестициите на самия фонд, не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата или друг вид гаранция. Постигнатите резултати от минали периоди не предвиждат бъдещата възвръщаемост. Преди вземане на окончателно инвестиционно решение е препоръчително инвеститорите да се запознаят с проспекта и с общия информационен документ на съответния фонд. Документите са достъпни на български език на интернет страницата на УД „ЕЛАНА Фонд Мениджмънт“ (www.elana.net), като при поискване могат да бъдат получени безплатно на хартиен носител в офисите, осигурени от Управляващото дружество за продажба и обратно изкупване на дялове на фондовете, всеки работен ден в рамките на работното им време. Бъдещите резултати подлежат на данъчно облагане, зависещо от личното положение на всеки инвеститор и може да се промени в бъдещи периоди. Резюме на правата на инвеститорите на български език е достъпно на сайта на дружеството. Фондовете са активно управлявани без да следват индекс. ELANA Ned Davis Research Dynamic Strategy не е колективна инвестиционна схема по смисъла на ЗДКИСДПКИ. Инвестирането в дялове на договорния фонд освен ползи носи и определени рискове, като ликвиден, оперативен, лихвен, валутен, политически риск, макроикономически риск, валутен риск, риск от концентрация и др. Пълна информация за рисковете може да бъде открита в проспекта на съответния фонд. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 22.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още
Финанси виж още