IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси започнаха седмицата с понижения

Тази седмица сезонът на отчетите ще се усети по-интензивно от инвеститорите

20:30 | 17.07.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските фондови пазари затвориха с понижения в понеделник.

Регионалният индекс Stoxx 600 изтри 0,63%, след като повечето сектори, които включва, и основни пазари също се понижиха.

Stoxx спечели 2,94% миналата седмица, според данните на Eikon, което е било най-силната му седмица от март месец насам, отбелязва CNBC.

В Германия DAX отписа 0,23% до 16 068,65 пункта, във Великобритания FTSE 100 се понижи с 0,38% до 7406,42 пункта, а във Франция CAC 40 – с 1,12% до 7291,66 пункта.

В световен мащаб пазарите бяха стимулирани от по-хладните от очакваното данни за инфлацията в САЩ и нарастващите залози за по-малко агресивен път напред за Федералния резерв.

Инвеститорите оценяват и данните за брутния вътрешен продукт на Китай, който отчита ръст от 6,3%, по-нисък от очакванията на икономистите.

Тази седмица сезонът на отчетите ще се усети по-интензивно от инвеститорите, като резултати публикуват Novartis, Ocado, ASML и др. в Европа, а в САЩ - Bank of America, Morgan Stanley, Tesla, Netflix, United Airlines и IBM.

Акциите на луксозния търговец на дребно от Швейцария Richemont поевтиняха с над 8%, след като данните за продажбите на компанията показаха забавяне на търсенето в САЩ, въпреки значително възстановяване в Азия.

Акциите на производителя на лекарства Orion отбелязаха спад от също над 8%, след като компанията пропусна очакванията на анализаторите за второто тримесечие и коригира прогнозата си за печалбата до края на годината.

Азиатско-тихоокеанските пазари затвориха със спадове, докато акциите в САЩ отвориха с повишения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 17.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още