IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на "Елхим Искра" през второто тримесечие намаляват

Дружеството успява да излезе на печалба към края на юни заради спадащите разходи

15:54 | 26.07.23 г.
Снимка: Елхим Искра АД
Снимка: Елхим Искра АД

Забавянето на световната икономика, търговията и износа се отразява на финансовите резултати на „Елхим Искра“ за второто тримесечие. Продажбите на дружеството към края на юни остават сравнително стабилни в сравнение с предходната година заради отчетения спад на продажбите през второто тримесечие в сравнение с първото и с второто тримесечие на миналата година.

Отчетът на дружеството за второто тримесечие, заедно с междинния доклад за дейността, е публикуван чрез сайта x3news.com.

Дружеството прогнозира, че за деветмесечието продажбите ще останат съизмерими с продажбите за деветмесечието на 2022 г., както и че през второто полугодие продажбите ще спаднат с около 3% на годишна база.

Дружеството успява обаче да намали и разходите си за полугодието, включително разходите за материали, които оказваха най-голям натиск само допреди няколко месеца. По-чувствително продължават да растат само разходите за персонал. Това носи и печалба за отчетния период в сравнение със загубата, отчетена година по-рано.

Продажби – резултати и прогнози

Продажбите на дружеството за полугодието възлизат на 22,759 млн. лева при 22,589 млн. лева година по-рано, т.е. почти няма промяна. Същевременно продажбите през второто тримесечие намаляват в сравнение с първото и на годишна база: те възлизат на 10,243 млн. лева, което е с 18% по-малко в сравнение с продажбите през първото тримесечие (12,5 млн. лева) и с малко над 13% под второто тримесечие на 2022 г.

Продажбите през второто тримесечие изостават и от бизнес плана на дружеството с почти 21%, посочва се в междинния доклад.

Компанията прогнозира, че продажбите през третото тримесечие на 2023 г. ще надхвърлят 10,5 млн. лева, а през деветмесечието да възлязат на над 33 млн. лева. Тази стойност е съизмерима с отчетените продажби за деветмесечието на предходната година.

За втората половина на годината дружеството очаква продажбите да са за 21 млн. лева, което – ако се реализира, би представлявало спад от 3% на годишна база.

Разходи и печалба

Общите разходи на „Елхим Искра“ към края на юни възлизат на 22,687 млн. лева в сравнение с 24,132 млн. лева година по-рано, или намаляват с почти 6%.

Разходите за материали на дружеството намаляват до малко над 17 млн. лева от 17,465 млн. лева година по-рано. Разходите за основни материали през отчетния период отчитат понижение от 4,39% спрямо същия период на предходната година. През този отчетен период цената на оловните материали е в размер на заложеното в бизнес плана и почти еднаква с тази от съответния период на 2022 г., поясняват от компанията.

Сравнено с първото полугодие на 2021 г. разходите за ел. енергия и природен газ също отчитат понижение.

Разходите за персонал нарастват обаче с 14% на годишна база до над 3,4 млн. лева от малко под 3 млн. лева година по-рано.

Дружеството отчита печалба в размер на 296 хил. лева към края на юни при 689 хил. лева загуба година по-рано.

В последната година акциите на „Елхим Искра“ поскъпват с над 28%, а пазарната капитализация е малко над 25,1 млн. лева.

Свързани компании:

Елхим-Искра АД(ELHM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 26.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още