IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФНИБ увеличава приходите от наеми за полугодието

Дружеството отчита рязък спад на приходите и печалбата, но заради еднократния ефект от продажбата на магазина на "Мосю Бриколаж" във Варна

13:06 | 02.08.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

„Фонд за недвижими имоти България“ АДСИЦ (ФНИБ) отчита силен спад на приходите и печалбата през първата половина на 2023 г. на годишна база, вижда се от отчета на дружеството за периода, публикуван чрез Бюлетин Investor.

През миналата година обаче компанията продаде магазина, нает от веригата „Мосю Бриколаж“ във Варна, като отчете приходите като еднократен ефект през първото полугодие. Като се приспаднат тези приходи, резултатите на ФНИБ са относително стабилни.

През периода януари-юни т.г. има и над 200 хил. лева ръст на приходите от наеми, тъй като дружеството продължава да търси наематели за офис сградите си.

Наскоро компанията обяви и два нови договора за две от сградите – в местността „Камбаните“ и в „Бизнес парк София“, но те ще се отразят в резултатите през втората половина на годината.

Финансово представяне през полугодието

Общите приходи от дейността на компанията към края на юни възлизат на 4,326 млн. лева в сравнение със 17,922 млн. лева към края на юни 2022 г. Намалението е от почти 76% на годишна база.

От междинния доклад за дейността през полугодието обаче се вижда, че приходите от наеми на компанията растат – към края на юни възлизат на 3,939 млн. лева при 3,703 млн. лева към края на юни 2022 г., или са с малко над 6% повече на годишна база.

Дружеството силно намалява и разходите си за първата половина на годината – от една страна, влияние оказва спадът на балансовата стойност на продадените активи, от друга – рязкото свиване на разходите за материали предвид и приключеното строителство на „Синерджи Тауър“ в „София Тех Парк“.

Общите разходи на ФНИБ към края на юни възлизат на 2,865 млн. лева в сравнение с 13,584 млн. лева година по-рано, или с близо 80%.

ФНИБ е приключило със строителството на „Синерджи Тауър“ през първата половина на годината. В следващите месеци ще се осъществяват довършителни работи и преустройства на помещенията, които са отдадени под наем. Инвестицията в сградата дотук е в размер на малко над 77 млн. лева, поясняват от дружеството.

Печалбата към края на юни възлиза на 1,461 млн. лева при 4,338 млн. лева година по-рано, или спадът достига малко над 66%. Печалбата на акция е 0,04 лева при 0,13 лева за същия период на 2022 г.

В последната година акциите на ФНИБ поевтиняват с близо 6%, а пазарната капитализация достига малко над 74,8 млн. лева.

Свързани компании:

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ(BREF)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 02.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още