IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед започва дискусии, но няма да бърза с намаляването на лихвите

Най-лошият резултат би бил централните банкери да намалят лихвите и да се наложи бързо след това да ги повишават отново

18:32 | 20.01.24 г.
Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл. Снимка: Al Drago/Bloomberg
Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл. Снимка: Al Drago/Bloomberg

На председателя на Федералния резерв Джером Пауъл и колегите му може да им бъде простено, ако се чувстват като родители, тръгнали на продължително пътешествие с децата си. Инвеститорите, нетърпеливи за намаляване на лихвените проценти, продължават да питат централните банкери: „Стигнахме ли вече?“. Отговорът продължава да е: „Скоро, но не още“.

Очаква се Федералната комисия за отворените пазари да остави лихвите без промяна на първата си среща за годината, която ще се проведе на 30 и 31 януари 2024 г., пише Bloomberg.

С още по-трепетно очакване се гледа към срещите на комисията през март и след това, допълва информационната агенция.

Централните банкери смятат, че са готови да започнат да обсъждат широките параметри за понижаване на лихвите заради забавянето на инфлацията в САЩ. Някои от тях също така изразиха готовност да приемат намаления на лихвите през първата половина на 2024 г., ако инфлацията спадне по-бързо от очакваното.

Длъжностните лица обаче не са дали никакъв знак, че планират да използват предстоящото си събиране, за да намалят лихвите преди март.

Председателят на Федералния резерв на Сан Франциско Мери Дейли в петък каза, че е „преждевременно“ да се смята, че намаляването на лихвените проценти е „зад ъгъла“. Тя подчертава, че трябва да се видят повече доказателства, че инфлацията е в постоянна траектория към целта на Фед от 2%, преди паричната политика да се облекчи.

Икономическият растеж и пазарът на труда в САЩ са силни, а инфлацията постепенно забавя ръста си и се приближава до целта от 2%. Затова и Фед не вижда причина да действа бързо с намаляването на лихвите, смята Кристофър Уолър от американската централна банка.

Неговите коментари – съчетани с новини за по-силни от очакваното продажби на дребно през декември – накараха инвеститорите да обуздаят очакванията си за намаление на лихвените проценти през март.

Историята също така сочи, че Фед е предпазлив при започването на намаления на лихвените проценти. През 70-те години на ХХ век централната банка на САЩ намали лихвите прекалено бързо, преди инфлацията да бъде наистина победена. Това беше грешка, която Пол Волкър, смятаният за най-велик централен банкер на САЩ, повтори през 1980 г.

Най-лошият резултат би бил централните банкери да намалят лихвите и да се наложи бързо след това да ги повишават отново, ако инфлацията пак започне да се ускорява, казва председателят на Фед на Атланта Рафаел Бостик.

Според икономиста Клаудия Сам, която е бивш служител на Федералния резерв, американската централна банка вероятно ще отложи намаляването на лихвените проценти до май. Когато обаче намаленията започнат, много е възможно те да се развият бързо.

„Ако инфлацията изглежда наистина добре, може да има съкращения с около 50 базисни пункта през втората половина на годината“, прогнозира Сам, която ръководи собствена консултантска фирма и е колумнист в Bloomberg Opinion.

Централните банкери ще получат актуални данни за инфлацията следващия петък, както и първа информация за брутния вътрешен продукт през четвъртото тримесечие в четвъртък. Те прогнозираха миналия месец, че ще намалят лихвите със 75 базисни пункта през 2024 г.

Федералната комисия за отворените пазари ще трябва също така да реши дали да промени насоките, които дава относно бъдещите действия на паричната политика. През декември банкерите оставиха вратичка за ръст на лихвите, ако се налага.

Много експерти смятат, че рисковете от повторно ускоряване на инфлацията – и по този начин възможността за ново увеличение на лихвените проценти, са намалели. „Ястребите“ във Фед обаче още не са склонни да се откажат от тези насоки предвид и геополитическите рискове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 20.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още