IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банковият сектор подкрепи европейските борси във вторник

Френският дистрибутор Rubis записа най-добрия си борсов ден от 30 години насам

20:13 | 26.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи бурна сесия, която завърши с ръст, стимулиран основно от банките, а френският дистрибутор Rubis постигна най-добрия си ден от над три десетилетия, предават Ройтерс и CNBC.

Бенчмаркът Stoxx 600 се повиши с 0,2% до 511,09 пункта и е напът да завърши второ поредно тримесечие с ръстове в по-кратката заради празниците седмица. От началото на годината той отчита повишение от 6,7% благодарение на сигналите на централните банкери, че ще пристъпят към понижаване на лихвите тази година и поскъпването на технологичните акции заради въодушевлението около изкуствения интелект.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 отбеляза ръст от 0,17% до ниво от 7930,96 пункта. Германският DAX е нагоре с 0,67% до равнище от 18 384,35 пункта. Френският CAC 40 напредна с 0,41% и завърши деня на ниво от 8184,75 пункта.

Трейдърите оценяват на 60% вероятността Европейската централна банка да понижи лихвите през юни.

Банковият сектор подкрепи най-силно Stoxx 600 във вторник, като постигна ръст от 1%, стимулиран от BNP Parisbas, след като Goldman Sachs повиши рейтинга на книжата на френския кредитор от „неутрален“ на „купувай“.

Междувременно допитване установи, че се очаква нагласите на германските потребители да останат на пътя на бавното възстановяване през април, тъй като по-малко домакинства са усетили необходимост да спестяват въпреки несигурността около икономическото развитие на Германия.

Книжата на френската компания Rubis поскъпнаха с 12,5%, след като бизнесменът Венсан Болоре увеличи дела си в дистрибутора до над 5% чрез компанията си Plantations des Terres Rouges. По-широкият сектор на търговията на дребно отбеляза ръст от 1,6 на сто.

Секторът на туризма и развлеченията напредна с 0,7%, подкрепен от поскъпването на книжата на Flutter с 1,1%, след като компанията за онлайн залагания съобщи, че очаква да повиши основната си печалба с около 30% тази година.

Цената на акциите на Ocado прибави 3,2%, след като съвместното дружество на британския онлайн супермаркет Ocado Retail потвърди прогнозите си за годината благодарение на ръста на приходите с 10,6% през първото тримесечие, подкрепен от нарастването на клиентите.

Книжата на ASOS поскъпнаха с 9,4%, след като британската онлайн верига за дрехи съобщи, че паричният ѝ поток през първото полугодие се е подобрил благодарение на по-добрата рентабилност и изчистването на стари наличности.

Европейските пазари ще бъдат затворени в петък и в понеделник заради великденските празници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 26.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още