IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Коментарите на Пауъл изпратиха S&P 500 на нов рекорден връх

Инвеститорите са обнадеждени, че предстои понижаване на лихвените проценти от Фед

23:34 | 09.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американските индекси не намериха единна посока във вторник, но S&P 500 успя да се изкачи до нов рекорден връх, след като председателят на Федералния резерв Джером Пауъл предупреди за опасностите от поддържане на високи лихвени проценти твърде дълго, пише CNBC.

Широкият индекс се повиши с 0,07% до 5576,98 пункта в рамките на 36-ото си рекордно затваряне за годината. Технологичният Nasdaq Composite прибави 0,14% до 18 429,29 пункта, като също приключи деня с рекорд. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average пък се понижи 52,82 пункта, или 0,13%, и завърши сесията на ниво от 39 291,97 пункта.

По-рано Пауъл заяви, че поддържането на високи лихвени проценти за твърде дълго може да рискува по-нататъшния икономически растеж, с което намекна, че централната банка обмисля да заеме по-малко рестриктивна позиция.

„Намаляването на ограниченията твърде късно или твърде малко може да отслаби неоправдано икономическата активност и заетостта“, коментира Пауъл в рамките на своята актуализация на паричната политика за полугодието. „Повече добри данни биха засилили увереността ни, че инфлацията се движи устойчиво към 2%“.

Пауъл ще продължи да говори пред Конгреса тази седмица, а в сряда ще се яви пред Комисията по финансови услуги към Камарата на представителите. Той направи коментарите преди излизането на ключовите данни за инфлацията, които се очакват по-късно тази седмица.

„Пазарът на труда отслабва и Пауъл започва да обръща внимание“, коментира Дейвид Ръсел, глобален ръководител на пазарната стратегия в TradeStation. „Той признава, че политиката е рестриктивна и е постигнат напредък по отношение на инфлацията. Това поставя основата за действия от страна на Пауъл по-късно през годината“.

Цената на акциите на Nvidia се повиши с 2,5%, след като KeyBanc повиши ценовата цел за акциите на производителя на чипове до 180 долара, което предполага 40% ръст спрямо цената, на която книжата приключиха търговията в понеделник.

Стойността на акциите на McDonald’s и Microsoft пък се понижи съответно с 1% и 1,4%.

„S&P 500 се ръководи от малък брой технологични лидери, носещи се на попътния вятър на изкуствения интелект, докато останалата част от пазара значително изостава“, смята съоснователят на Pernas Research Дея Пернас за новия рекорд на S&P 500. „Като се има предвид случващото се около изкуствения интелект, ние очакваме тази тенденция да продължи в близък или средносрочен план.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 09.07.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още