IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската централна банка намали с по-малко от очакваното основната лихва

Мярката е част от отговора на властите към последиците от тежките земетресения този месец

14:10 | 23.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Erhan Demirtas/Bloomberg
Снимка: Erhan Demirtas/Bloomberg

Турската централна банка намали основната си лихва в четвъртък до най-ниското равнище от три години насам – продължение на извънредния отговор на страната след тежкото земетресение от по-рано този месец, съобщава Bloomberg.

След двумесечна пауза Комисията по парична политика, водена от гуверньора Сахап Кавджъоглу, намали едноседмичната репо ставка до 8,5% от 9%. Повечето икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакваха спад с цял процентен пункт.

С наближаването на ключовите избори в страната през май комисията започна да смекчава тона още преди двете земетресения от 6 февруари да ударят провинции, които заедно отговарят за около една десета от турското икономическо производство.

Излизайки от най-тежката инфлационна криза от 1998 г. насам, икономиката е изправена пред ново сътресение, което заплашва растежа и ще натовари бюджета, приключил миналата година с най-малкия си дефицит от повече от десетилетие. Бедствието също така променя сметките на президента Реджеп Ердоган, като рискува да стане обект на обвинения от опозицията за начина, по който правителството се справя с последиците и оказването на помощ на пострадалите.

Вярвайки, че по-ниските лихвени проценти могат да охладят инфлацията, Ердоган е решен да понижи разходите по заемите дори и след парично облекчение в размер на 500 базисни пункта миналата година. А през януари централната банка премахна фразата, че текущите лихви са на „адекватно“ ниво, което според някои икономисти е знак, че предстоят по-дълбоки съкращения.

Но още по-експанзионистичната парична политика няма да успее да компенсира рисковете за инфлацията, която се забави до под 60% на годишна основа за първи път от почти година. Тя достигна равнище от 86% през октомври, преди да се забави до 56% през януари, като слабата местна валута усили ефектите от растящите цени на енергоносителите, които Турция трябва да внася, припомня Trading Economics.

Лирата изтри 55% от стойността си от началото на лихвените понижения на централната банка и сега се намира на рекордно дъно.

От Standard Chartered предупредиха, че турската валута може да отслабне до 36 лири за долар – от малко под 19 лири – ако настоящата свръхразхлабена парична политика продължи и след изборите.

След обявяването на решението на централната банка от четвъртък американският долар се разменя за 18,8733 лири, което е слабо поевтиняване. От началото на годината лирата е загубила 0,9% от стойността си, след като изтри близо 29% спрямо американските пари през 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 23.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още