IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ разследват Credit Suisse и UBS за евентуално нарушаване на санкциите срещу Русия

Преди руската инвазия в Украйна Credit Suisse беше известна с това, че обслужваше редица богати руснаци

10:18 | 24.03.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
САЩ разследват Credit Suisse и UBS за евентуално нарушаване на санкциите срещу Русия

Според съобщения в медиите американските власти разследват Credit Suisse и UBS, наред с други, във връзка с евентуално подпомагане на руски олигарси при заобикаляне на санкциите. Освен двете големи банки Министерството на правосъдието проверява и служители на някои американски финансови институции, съобщи в четвъртък агенция Bloomberg, като се позова на запознати източници. Съответните писма с искане на информация са били изпратени още преди поглъщането на Credit Suisse, обявено в неделя. 

Според един от запознатите министерството иска да знае кои служители са отговаряли за такива клиенти и как тези клиенти са били проверявани през последните години. На следващ етап би могло да се разследва дали са били нарушени законите. Първоначално двете банки и Министерството на правосъдието във Вашингтон не са коментирали темата. 

Преди руската инвазия в Украйна да доведе до разширяване на санкциите, Credit Suisse беше известна с това, че обслужваше богати руснаци. В своя пик банката управляваше над 60 млрд. долара за руски клиенти, които генерираха между 500 и 600 млн. долара приходи годишно за Credit Suisse. 

Към момента на прекратяване на дейността си с индивидуални руски клиенти през май миналата година Credit Suisse е управлявала около 33 млрд. долара за тях, което е с 50% повече от UBS въпреки по-големия бизнес на последната в областта на управлението на богатството.

През миналата година Министерството на правосъдието започна дейността на работната си група KleptoCapture, за да приложи санкции срещу богати руснаци, които са политически съюзници на президента Владимир Путин. Оттогава правителството на САЩ е конфискувало редица яхти, частни самолети и луксозни имоти. 

Миналия месец САЩ предприеха действия за конфискуване на жилища в Ню Йорк, Флорида и Хемптънс, собственост на санкционирания олигарх Виктор Векселберг.

Редица лица са обвинени, че са помагали на олигарси да укриват активи - британският бизнесмен Греъм Бонъм-Картър беше арестуван през октомври по обвинение, че незаконно е превел 1 млн. долара за поддържане на имоти в САЩ на милиардера Олег Дерипаска, на когото са наложени санкции. През януари бивш високопоставен агент на Федералното бюро за разследване също беше обвинен, че е помагал на Дерипаска да нарушава санкциите.

Банките могат да бъдат подложени на сериозни глоби за нарушаване на санкциите на САЩ. През 2014 г. BNP Paribas плати близо 9 млрд. долара, след като се призна за виновна по обвинения на САЩ за обработка на трансакции за санкционирани судански, ирански и кубински лица. През 2019 г. Standard Chartered Bank плати повече от 1 млрд. долара за извънсъдебно уреждане на разследване на Министерството на правосъдието, в което бивш служител на банката се призна за виновен в заговор за нарушаване на американските санкции срещу Иран.

Когато през уикенда се появи планът за спасяване на Credit Suisse, UBS изрази обща загриженост относно поемането на потенциалните правни задължения на своя конкурент. Швейцарското правителство заяви, че ще гарантира до 9 млрд. франка (9,8 млрд. долара) загуби за UBS от сделката. 

В началото на март заместник-главният прокурор на САЩ Лиза Монако заяви, че Министерството на правосъдието реагира на „несигурната геополитическа обстановка", като укрепва отдела си за национална сигурност, който следи за нарушенията на санкциите.

„Корпоративната престъпност и националната сигурност се припокриват в невиждана досега степен и отделът се пренастройва, за да посрещне това предизвикателство", заяви тогава Монако.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 24.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 2
sssaaa
преди 1 година
Спасяването на Дойче банк няма да е за първи, нито ще е за последен път. Сега ще трябва да пускат пак печатницата от ЕЦБ и после се чудим защо инфлацията подскача през месец, през два.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
Achtung
преди 1 година
До: sssaaaDB са следващите за спасяване , след това ще повтори обединената UBS.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 7
sssaaa
преди 1 година
Случая с Дойче банк от днес също е интересен. Необслужвани кредити и скоро ги чака фалит ако не се намеси ЕЦБ да я спаси до няколко дни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
baba_meca
преди 1 година
"Преди руската инвазия в Украйна да доведе до разширяване на санкциите, Credit Suisse беше известна с това, че обслужваше богати руснаци. В своя пик банката управляваше над 60 млрд. долара за руски клиенти," Явно това са били първите тегления заради санкциите- 60 милярда и втората швейцарска банка фалира. Ето санкциите работят. Какво ни заблуждават руснаците, че санкциите не работели?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още