IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската централна банка с по-силна защита за парите в брой

Регулаторът планира да забрани едностранното изключване на кеша като платежно средство

17:55 | 16.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка заема по-строга позиция срещу компаниите, които отказват да приемат пари в брой, опитвайки се да гарантира, че банкнотите и монетите остават надеждно средство за плащане, пише Bloomberg.

Коментирайки скорошно предложение на Европейската комисия за регулиране в тази област, ЕЦБ заяви, че би било най-добре да стане ясно, че магазините и доставчиците на услуги не могат да изключат парите в брой като платежно средство. Властите на ЕС смятат само да наблюдават проблема и да предприемат действия, ако подобни практики се разпространят на повече места.

„Подобни ситуации биха ударили сериозно статута на евробанкнотите и монетите като законно платежно средство“, коментираха от ЕЦБ в становище. „В предложения регламент следва да се включи нова разпоредба, която ясно да посочва, че предварителното едностранно изключване на парите в брой като средство за плащане е забранено“, се казва още.

От останалите централните банки в еврозоната също изразиха своите опасения по този въпрос. Холандската централна банка предупреди в доклад от февруари, че приемането на пари в брой на някои места като кина, паркинги и аптеки е прекалено слабо.

Според ЕЦБ приемането на пари в брой е намаляло в по-голямата част от валутния блок между 2019 г. и 2022 г., като Латвия и Финландия отбелязват най-голям спад.

Комисията предложи законопроект за защита на парите в брой заедно с правна основа за цифровото евро, по което ЕЦБ в момента работи. Проектът обаче предизвика подозрения, че е предназначен да замени банкнотите и монетите - нещо, което властите многократно отричаха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 16.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още