IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво търси бизнесът: партньорство, подкрепа и професионализъм

Или успешен пример как една българска компания намира подходящ финансов партньор за разрастването на бизнеса си

09:00 | 24.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: ПроКредит Банк
Снимка: ПроКредит Банк

2005 е годината, в която Виктор Георгиев и Цветан Йорданов виждат ниша в сложния и тежък пазар на специализирано оборудване за автоматизация на петролни бази и бензиностанции. Услугата е непозната за част от играчите на пазара, а други не желаят да приемат необходимостта от въвеждането ѝ. Приемането на България в ЕС през 2007 г. обаче открива вратите за развитието на този сектор - влизат нови законодателни изисквания за стриктно измерване на горивата.

Разрастването на бизнеса изисква и намирането на подходящ финансов партньор, на който собствениците на новооткритата фирма “Енерик” да поверят финансовите си потоци.

“Нямах информация или обратна връзка от банки през 2005 г. Тогава просто се доверих на информацията от сайтовете им. Бях си направил една сравнителна таблица с различните условия, които ме интересуваха, разгледах ги и ПроКредит Банк се оказа най-добрият избор по тези показатели”, спомня си Виктор Георгиев. “С течение на годините осъзнах, че ПроКредит Банк не е просто една търговска банка, в която ние съхраняваме средствата си, а наш дългосрочен партньор!”

Назначаването на личен банкер, който да познава нуждите на бизнеса, да консултира и да препоръчва финансови продукти и услуги, да съветва в трудни ситуации, се оказва ключово за младата българска компания още в първите години съвместна работа.

Днес Виктор Георгиев дори нарича обслужващите го банкери “колеги”. Това е доказателство за доверието, изградено помежду им, и за уменията на експертите на ПроКредит Банк да вникват в реалните проблеми на бизнеса. “Получавахме абсолютно пълна подкрепа във всяко едно начинание. Така банката се доказа като един много сериозен и надежден партньор за малки и средни фирми”, допълва той.

В последните години разработването на системата ВРУ (Vapor Recovery Unit), повече позната в сектора като система за улавяне и втечняване на бензиновите изпарения за петролни терминали и бензиностанции, е преломна точка в разрастването на “Енерик”. Решението помага за спестяване на до 1.5 - 2 литра гориво на всеки 1 000 л бензин, които се продават в бензиностанциите и петролните бази. То помага на фирмата да отвори пазари като Румъния, Гърция, Сърбия и Турция, които имат сходни закони по отношение на петролните бази и рафинерии.

За да защитят разработката си, собствениците на компанията я патентоват. Така се подготвят да отговорят бързо на търсенето при очаквано въвеждане на нови законови изисквания и за бензиностанциите в ЕС. Инвестицията им в ВРУ, както и две други техни разработки МиниВАК за бензиностанции и МВак за петролни бази, са инвестициите, за които ПроКредит Банк ги подкрепя със съвети и финансиране.

Разрастването на бизнеса извън България изисква сериозен партньор с опит на международните пазари, за което банкерите, работещи с “Енерик” са подготвени. Групата на ПроКредит има отлично развита мрежа в Югоизточна Европа и Германия. И за много от малките и средни компании, които искат да развият експортна дейност в тези региони това е ключов момент. Стъпвайки на нов пазар, което винаги е свързано с известна нестабилност, те ще имат подкрепа и съдействие от съществуващата си банкова институция.

„Енерик“ и нейните собственици не спират до тук. Фирмата постоянно следи навлизащите тенденции на пазара, като възобновяемите енергийни източници. С помощ от банката фирмата се надява в най-близко бъдеще да успее да осъществи въвеждането в експлоатация на 200-300 КW соларна инсталация.

Подкрепата не е само финансова - банката кани собствениците на българската компания да присъстват на откриването на соларен парк в Косово – изграден от Групата ПроКредит. Това е шанс за тях да се запознаят с нови бизнес партньори, да споделят ценен опит, да получат информация за административните и бизнес изискванията за работа. “Примерът, който ПроКредит Груп дава, с инвестирането в такава инсталация, е доста вдъхновяващ”, разказва Виктор Георгиев. “Успях да науча и много технически детайли, които смятам да имплементирам и в нашите идеи и проекти”, допълва той.

За собствениците на “Енерик” ПроКредит Банк не е една традиционна банка, а институция, освен финансова, и бизнес, която е страхотен пример за тенденциите на пазара и подкрепа на фирмите във въвеждането им.

„ПроКредит Банк е от най-истинските и работещи банки, които стимулират малкия и среден бизнес чрез реални мерки, които се случват. Затова и сме доволни, че сме клиенти на банката“, не без основание споделя Виктор Георгиев.

Последна актуализация: 10:46 | 23.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още
Финанси виж още