IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проучване на ЕЦБ: Инфлацията в еврозоната ще се забави до целта от 2% през 2025 г.

Прогнозите за икономическия растеж за тази година са леко намалени

12:02 | 12.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

През следващата година инфлацията в еврозоната ще достигне заложената от Европейската централна банка цел. Това се посочва в доклада от тримесечното проучване на финансовата институция сред експерти.

Те очакват ръстът на цените в 20-членния валутен съюз да достигне 2% през 2025 г., след като тази година се забави до 2,4%, предаде Bloomberg.

Резултатите са в унисон с последните прогнози на централните банкери от март, които също предвиждат връщане към целта през следващата година. Проучването показва още, че очакванията за 2026 г. и в по-дългосрочен план за растежа на потребителските цени остават непроменени на равнище от 2%.

Проучването сочи още, че експертите очакват инфлацията, изключваща храните, енергоносителите, алкохола и тютюневите изделия, да спадне до 2,1% и 2% съответно през 2025 г. и 2026 г. спрямо 2,6% през тази година.

Прогнозите за икономическия растеж за тази година са леко намалени от 0,6 на сто на 0,5 на сто, а за 2025 г. са повишени от 1,3% на 1,4%

Очаква се безработицата в еврозоната да бъде 6,6% през тази година - малко по-ниска от прогнозираните в предишното проучване 6,7 на сто.

Вчера Европейската централна банка отново запази разходите по заемите си без промяна, тъй като се нуждае от повече сигурност, че инфлацията се забавя към целта от 2%. Така лихвата по депозитите остана на ниво от 4%, а лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и този по пределното кредитно улеснение също бяха запазени на текущите им нива от съответно 4,50% и 4,75%.

Централните банкери се опитват да определят деликатния момент, в който да разхлабят лихвената си политика. Те не искат да задържат лихвените проценти по-високи по-дълго от необходимото, което може да навреди на икономиките в еврозоната, но в същото време не искат да ги облекчат твърде рано и да съживят ценовия натиск. Постигнат е значителен напредък в понижаването на инфлацията от двуцифрените ѝ стойности в края на 2022 г., но връщането на инфлацията до целевото равнище от 2% се очаква да бъде труден процес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 12.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още