IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Републикански сенатори призовават за бюжетна реформа

В писмо до лидера на демократическото мнозинство в Сената 43 сенатори от партията заявяват, че няма да подкрепят вдигане на тавана на дълга на САЩ без съкращаване на разходи

09:52 | 07.05.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Група от 43 сенатори от Републиканската партия заявяват, че няма да се съгласят с вдигане на тавана на дълга, ако администрацията не съкрати държавните разходи.

Законодателите са изпратили писмо в събота до лидера на мнозинството в Сената Чък Шумър, който е от Демократическата партия на президента Джо Байдън, съобщава БГНЕС.

„Нашата икономика е в свободно падане поради неустойчива бюджетна политика. Камарата на представителите направи първата отговорна стъпка, като постави своите предложения на масата за преговори. Необходимо е президентът да направи същото. Следователно няма да гласуваме за законопроекта, който ще повиши тавана на дълга без бюджетни реформи“, казва се в писмото, подписано от 43-ма сенатори и цитирано в медиите.

„Имаме повече от достатъчно гласове в Сената, за да спрем всеки законопроект за увеличаване на дълга, който не включва значителни съкращения на разходи и бюджетни реформи“, написа в Twitter сенатор Майк Лий, републиканец от щата Юта, който е инициатор на отказа.

През януари финансовият министър на САЩ Джанет Йелън уведоми Конгреса, че повереното ѝ министерство е започнало да използва спешни мерки, за да избегне фалит заради достигането тавана на националния дълг, който сега е определен на 31,4 трлн. долара. Става дума за отхвърляне на няколко категории бюджетни разходи, които могат да бъдат отложени за по-късна дата. Йелън призова Конгреса да "действа незабавно" за постигане на съгласие за повишаване или замразяване тавана на американския дълг. Според ръководителката на финансовото министерство това е необходимо, за да не се подкопае доверието в САЩ и в тяхната кредитоспособност.

Установеният от закона таван, който беше приет за първи път от Конгреса през 1917 г., не позволява на Министерството на финансите на САЩ да издава нови държавни облигации за финансиране на държавни дейности след надхвърлянето на определеното ниво на публичен дълг или след определена дата. Превишаването на лимита означава, че е под заплаха способността на федералното правителство да извършва редовни бюджетни плащания, включително плащане на различни социални разходи. Освен това способността на държавата да плаща дългове и лихви по вече поети задължения може да бъде сериозно подкопана.

Републиканската партия, която сега контролира Камарата на представителите, традиционно е скептична относно повишаването на лимита на държавния дълг и е за съкращаване на държавните разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 07.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още