IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма да се отменя по-ниският ДДС за някои бизнеси в Бюджет 2023

Депутатите от бюджетна комисия ще обсъждат по-ниска данъчна ставка за някои браншове, но при Бюджет 2024

15:03 | 25.07.23 г.
Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА
Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Няма да се отменя по-ниският ДДС по средата на годината за някои сектори, за които ставката беше намалена заради Covid кризата. За това гласуваха депутатите от парламентарната комисия по бюджет и финанси при второ четене на Бюджет 2023.

Предложението на „Има такъв народ“ не срещна разбиране от народните представители, като аргументите, представени от Йордан Цонев от ДПС, който ръководи днешното заседание, са, че такива промени не се правят по средата на годината, след като „бизнесът е подготвен“ и тази промяна няма да му се отрази добре. Той подчерта, че този дебат пак ще се води, но за бюджета за следващата година, а промени трябва да се направят, след като отпаднат Covid облекченията.

Тошко Йорданов от ИТН напомни, че въпреки по-ниската ставка цените на услугите на бизнеса не са паднали, а са в няколко пъти по-високи. Той смята, че тези средства могат да се използват като буфер за бюджета и изчисли, че приходите от тях ще са 152 млн. лева „и на г-н Василев ще му свършат работа“, визира той финансовия министър.

Депутатът подчерта, че що се отнася до намалението, направено за ресторантьорите, техният бизнес се представя добре, защото клиентите продължават да плащат 20% ДДС. Той се надява, че в решението няма лобизъм и е на мнение, че при възстановяване на ДДС ставката за някои бизнеси, ще има повече пари за борба с градушките, за персонала на Селскостопанска академия, за Агенцията за българите в чужбина.

Проф. Румен Гечев от БСП напомни, че дискусията за ДДС се води в парламента от много години, като бяха отхвърлени предложения на левицата за намаление при лекарствата, за диференцирана ставка за култура, изкуство, образование и книгоиздаване.

Той обаче заяви, че има принцип и, ако няма извънредни ситуации, данъците не се променят по средата на годината. „В новия бюджет отново ще стане въпрос за ДДС, дали ще остане с диференциация, както е в ЕС, с много скали“, посочи депутатът.

Мартин Димитров от „Демократична България“ също заяви, че в края на годината ще се води дебат „дали да не поискаме промяна на диференцираните ставки“.

Припомняме, че ресорната парламентарна комисия обсъжда на извънредно заседание второ четенена  законопроекта за държавния бюджет на България за 2023 г. Между двете четения на проектозакона за бюджета за тази година са постъпили 84 предложения, публикувани на интернет страницата на парламента, голяма част от които са за увеличение на възнагражденията в администрацията. Депутатите предлагат ръст от 10 до 30% на възнагражденията на работещите в някои бюджетни сфери.

На 12 юли парламентът прие на първо четене държавния бюджет за тази година с подкрепата на ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната" - "Демократична България" и ДПС. Против бяха от "БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ". Въздържа се един народен представител - от ГЕРБ-СДС. Народното събрание отхвърли проекта за държавен бюджет с включен проект на Висшия съдебен съвет.

Проектобюджет за 2023 г. е разработен при параметри в рамките на Маастрихтските критерии, с което правителството изпълнява един от основните си приоритети – да осигури на държавата редовен бюджет за 2023 г. с дефицит до 3% от БВП, без да се увеличават данъците и без да се ограничават социалните плащания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 25.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още