IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юлиан Войнов: Прогнозата за ръст на БВП в България няма да бъде осъществена

Предварителните очаквания са заложени на база оптимистични нагласи на развитите икономики, казва икономистът

10:50 | 10.11.23 г. 8
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Прогнозата за ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) в България със сигурност няма да бъде осъществена. Това каза икономистът Юлиан Войнов в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Високите лихвени равнища влияят негативно върху пазара на труда, като се увеличава безработицата, и сериозните фалити и в Европа, и в САЩ по-скоро говорят, че разочарованието от икономическото развитие започва да надделява, посочи той. Прогнозите за следващата година по-скоро няма да бъдат изпълнени, а специално за България със сигурност прогнозата за ръст на БВП няма да бъде осъществена, допълни гостът.

„Най-вероятно ще видим занижаване на прогнозите и за останалите държави“, каза Войнов.

Икономистът отбеляза, че залагането на ръст на БВП от 3,2% през 2024 г. е направено с очакване за ръст на икономиките и оптимистични нагласи в САЩ и еврозоната. Вече разочарованието надделява в САЩ, а Германия официално прогнозира спад на БВП към края на тази и началото на следващата година, допълни той.

Относно предложените от Министерски съвет данъчни промени, икономистът обясни, че те целят да гарантират приходи в бюджета за догодина, за да не се стигне до ситуация, в която дефицитът ще надхвърли 3%. От друга страна, тези промени имат макроикономически смисъл, тъй като част от предложенията са свързани с промяна на данъци, плащани в определени сфери, които са на номинални стойности, а след високата инфлация, тези стойности са подценени, отбеляза Войнов.

Според него в България преките данъци са изключително ниски, включвайки данъците за труда, а имотните данъци са четири пъти по-ниски като дял от БВП.

„България се намира в много странна икономическа ситуация. В момента това, което се забелязва, е, че в развития свят, увеличаването на лихвените проценти води до намаляване на цените на имотите, намаляване на сделките, което се отразява с някакво забавяне и в България, но драстично по-слабо. Ако гледаме кредитите за имотни сделки – ние сме от шампионите в ЕС“, каза Войнов.

По думите му в развитите икономики лихвите по кредитите за бизнеса и домакинствата се предопределят от основния лихвен процент на ЕЦБ, докато в България те нямат общо с основния лихвен процент на БНБ, а това води до ниските ипотечни кредити.

Войнов обърна внимание на това, че в София около 33-35% от жилищата са необитаеми. Огромна част от тях са инвестиции на хора със сериозни приходи, които в голямата си част не са обложени с данък, като те инвестират в имоти, за да се предпазят от инфлацията, каза още той. Войнов допълни, че по официални доклади сивата икономика у нас е 33%

Икономистът коментира и идеите за данъчната ставка за ресторантьорския бизнес. Той посочи, че през 2019 г. при данъчна ставка от 20% браншът е плащал 4 пъти повече ДДС при оборот 3,6 млрд. лв., отколкото сега, когато оборотът е 4,6 млрд. лв.

Относно вдигането на максималния осигурителен праг, Войнов посочи, че това се обяснява с факта, че доходите на населението изпреварват инфлацията. Икономистът отбеляза, че основна практика в България е осигуровките да се плащат на минимална работна заплата и 50% от работещите се осигуряват именно на нея. Същевременно половината от разходите за пенсии се осигуряват от бюджета. „Това говори, че пенсионната система осигурява само 50% от необходимото“, обясни той.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес“ може да намерите тук.​

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 10.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 2
Tikva007
преди 5 месеца
До: zelka00: Позната ме е миризмата на този твой тюрлюгювеч, когато си депресиран от провала на бляновете ти на всичко фронтове, а от вътре те разкъсва безсилен яд към волнодумци като мен. Тогава софтът ти бъгва и бълваш random accessed items. Потърси баланс и утеха в нов ъпдейт, нов девелопер или в шише нещо скъпарско. Това със задължително поне едномесечно откъсване от интернет!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
Tikva007
преди 5 месеца
До: zelka00: Аз дали се напъвам, е въпрос, но че ти си ровил в нецензурното си място, за да изровиш някакви фрагменти за подобие на коментар, е вън от съмнение. Под статия за икономиката на България, си писал за новата лада, врътки за прозорци, китайски механизми, поточна линия, компенсаторен механизъм и азотен тор в украйна. Сега, за да ме затапиш след това ми включване, ще пишеш за чистачките на новия москвич, китайските обувки на руските войници, зануленият и половия живот на гълъбите в Крим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 8
zelka007
преди 5 месеца
До: Tikva007 ... напъваш ли се нефел да снесеш нещо ... ?! ... таман да турнете на новата лада вместо врътка за прозореца , китайски механизъм и свършиха пак частите , и пак спрехте поточната линия ... а таман тръгна търсенето , са верно , че по онзи компесаторен механизъм за азотен тор в Украйна , ама все пак ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
Gna
преди 5 месеца
Има и още нещо, което трябва да се следи. ЕС започна процедура по присъединяване на Украйна и Молдова. Достъпа на ЕС до евтината работната ръка на тези 2 държави или поне 30 милиона работници ще значи преместване на голяма част от фабриките за части на коли, леката промишленост и кол центрове натам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
Gna
преди 5 месеца
Много точно казано, ръст над 1-1.5 % за 24та няма да има. Дефицитът също ще подгони 7-8 млрд лева и държавата ще го финансира с нов външен дълг. Безработицата ще скочи сериозно въпреки демографията. Само строителния сектор ще освободи 20-30 хил. души. Доста малки семеен тип бизнеси ще фалират, което ще надуе още безработицата. Много е спорно дали ще може да се повтори силния туристически сезон от тази година. Америка иска да отхапе парче от този бизнес и се отваря за туристи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
Tikva007
преди 5 месеца
*Прогнозата за ръст на БВП в България няма да бъде осъществена* - Не, защото България е толкова зле, а защото е потопена в един съюз, където управляват зелени леворезбосани хунвейбини, разбиращи икономиката като печатарски процес за поддържане на алъш-вериша в най-големия МОЛ на света - ЕС. Основният им интелектуален ресурс е свързан с климатология, еко-политика и налагане на джендърни ценности. + Черешката на тортата - огромни военни разходи по чужди войни в комбинация с разграден двор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още