IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция и Германия са напът да постигнат консенсус за фискалните правила

Компромисният вариант включва период на гъвкавост, но не е ясно дали други страни от ЕС ще приемат сделката

23:09 | 19.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Финансовите министри на двете водещи икономики в Европейския съюз заявиха, че са сигурни, че ще постигнат споразумение за нови фискални правила с колегите си от блока на виртуална среща в сряда, съобщава Bloomberg.

Бруно Льо Мер от Франция и Кристиан Линднер от страна на Германия споделиха на обща пресконференция в Париж във вторник, че очакват да постигнат двустранно споразумение през следващите часове, което ще послужи за убеждаване на останалите.

„Намерихме точния баланс между необходимостта да се върнем към стабилни публични финанси, да намалим нивото на публичния дълг и да постигнем устойчиви публични финанси навсякъде в Европа“, каза Льо Мер.

Нужни са повече инвестиции в зеления преход и в сферата на отбраната, добави той.

„Разрешаваме инвестиции, поддържаме фискалното пространство готово за структурни реформи, но за разлика от старите правила, новите ще осигурят по-ниски нива на дълга и по-ниски дефицити“, присъедини се към него и Линднер.

Според Льо Мер все още трябва да се разрешат „някои леки технически затруднения по отношение на защитните механизми“, ​​имащи за цел да гарантират, че държавите членки провеждат стабилна бюджетна политика в средносрочен план.

Един от въпросите, който все още подлежи на обсъждане, е скоростта, с която страните трябва да се насочат към нов фискален буфер под прага на дефицита от 3% от брутния вътрешен продукт, който Испания предложи да бъде на ниво от 1,5%, твърди дипломат от ЕС. Другият въпрос, който предстои да бъде обсъден, е допустимото отклонение от тавана на разходите, което ще се превърне в основен индикатор за контрол на бюджетите.

Льо Мер и Линднер се срещнаха в Париж при последния опит за постигане на по-широко споразумение за фискалните правила между всички страни от ЕС преди края на годината.

Рамката е ключов елемент от икономическата политика на ЕС, която ще определи колко могат да инвестират правителствата и колко трябва да се съсредоточат върху намаляването на дълговото бреме. Старите правила, чието действие беше преустановено, за да се даде свобода на разходите по време на пандемията и енергийната криза, вече не се считат за подходящи за целта.

Двете съседки изпитваха затруднения в постигането на консенсус, тъй като Германия настояваше за строго прилагане на дългови ограничения, докато Франция предпочиташе повече свобода на действие. Линднер и Льо Мер стигнаха до компромисен вариант в Брюксел миналата седмица, който би позволил период на гъвкавост, но не беше ясно дали други страни ще приемат тази сделка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 19.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още