IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цена на биткойна от 30 хил. или 5 хил. долара? Залагайте!

Въпросът, който трябва да си задаваме сега, е: има ли още останали продавачи на този пазар

10:41 | 27.12.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Цената на биткойна се задържа около 17 хил. долара. Снимка: Pixabay
Цената на биткойна се задържа около 17 хил. долара. Снимка: Pixabay

Смелият биткойн остава стабилен, откакто бе погълнат от хаоса около краха на криптоборсата FTX, събирайки сили за подем към висините на 30-те хиляди долара през 2023 г.

Удареният биткойн не реагира, откакто бе покосен от краха на FTX, поемайки си въздух, преди да се гмурне към дълбините на 5-те хиляди долара.

Направете залозите си и завъртете колелото на късмета, пише Ройтерс.

Цената на най-голямата криптовалута по пазарна капитализация със сигурност е нетипично стабилна през последните две седмици, като в последно време успява да се задържи около прага от 17 хил. долара въпреки продължаващите последици от сагата с фалита на FTX. Какво ще се случи оттук нататък можем само да гадаем.

„Въпросът, който трябва да си задаваме сега е: има ли още останали продавачи на този пазар. За мен не, няма толкова много останали“, казва Джейкъб Сансбъри, съосновател на фирмата за услуги за инвеститори на дребно Pluto.

Сансбъри вярва, че повечето копачи с прекомерни задължения, които обикновено са и големи държатели на биткойни, са напуснали позициите си, за да върнат дълговете си, взети във фиатни пари за заплащане на оборудване и извършване на операции.

И наистина последният период на спокойствие за биткойна може да се дължи на това, че има все по-малко монети за продажба: количествата, държани от борсите за търговия, са на ниво от 1,97 млн. броя, показват данни на Coinglass. Това е значително по-малко от 2,33 млн. в началото на годината.

Един голям цикъл на продажби вече мина: през ноември 7-дневната реализирана загуба по биткойн инвестициите е била 10,16 млрд. долара, тъй като инвеститорите бяха принудени да излязат от дългосрочни позиции. Това е четвъртата по големина загуба в историята по този показател, става ясно от данни на Glassnode.

Цената на криптовалутата се сви с над 60% през 2022 г. и е напът да запише първата си годишна загуба от 2018 г. насам. 2022 г. е напът да стане едва третата година от 2011 г. насам, през която биткойнът записва годишно понижение. Графика: Ройтерс 2022 г. е напът да стане едва третата година от 2011 г. насам, през която биткойнът записва годишно понижение. Графика: Ройтерс

Мнозина от останалите инвеститори съхраняват своите биткойни в т. нар. „студени хранилища“, показват данни, което би трябвало да подсили пода на цената около 16 хил. долара, казва Боб Рас, съосновател на компанията за дигитални активи Sologenic. „Освен ако няма повече изненади на пазара, трудно можем да си представим биткойнът да падне значително по-ниско“, допълва той.

Според Рас, ако не беше краха на високопрофилни криптоиграчи като FTX, Celsius и тера тази година, цената на биткойна щеше да е около 25 хил. долара.

Но това все пак е криптосекторът и като нищо може да има още изненади с редица потенциални двигатели на продажба на хоризонта.

Последна актуализация: 10:41 | 27.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

4
rate up comment 17 rate down comment 7
khao
преди 1 година
До: baba_meca даже и хазарт не е. това е 100% измама
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 9
baba_meca
преди 1 година
До: nikiangelтова не е инвестиция- не случайнйо в заглавието на статията пише "Залагайте!" . Общо взето хазарт...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 10
nikiangel
преди 1 година
Един познат следеше тера, и като от 100$ падна на 10 си каза, няма на къде повече, и наби едни пари...Ако мислите че биткойна няма на къде повече да пада, ИНВЕСТИРАЙТЕ :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 16
scott
преди 1 година
битойнът ше е стабилен и ше расте.Голдмън Сакс са изкупили много малки борси и са заели дълги позиции там на принципът КУПИ ЕФТИНО, ПРОДАЙ СКЪПО.Ше го държът над водата и отгоре извесно време, докъто не спичелът от него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още