IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Honda надмина очакванията на анализаторите въпреки спада на оперативната печалба

Приходите от продажби за цялата група нарастват с 6,9% на годишна база до 3,83 трлн. йени

13:48 | 10.08.22 г.
Емблемата на Honda Motor на автомобил на компанията. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Емблемата на Honda Motor на автомобил на компанията. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Японският концерн Honda Motor Co. записа 9-процентен спад на оперативната печалба за първото фискално тримесечие, притиснат от коронавирусните ограничения в Китай и от по-високите разходи за суровини и материали, съобщава Ройтерс.

Оперативната печалба на компанията се понижава до 222,2 млрд. йени (1,65 млрд. долара), като надминава прогнозите на анализаторите за печалба в размер на 200,2 млрд. йени, според анкета на Refinitiv. За същия период на 2021 г. Honda записа печалба от 243,2 млрд. йени.

Приходите от продажби за цялата група нарастват с 6,9% на годишна база до 3,83 трлн. йени.

По отношение на бизнеса с мотоциклети компанията записва приходи от 676 млрд. йени, или ръст от 30,5% на годишна база. Оперативната печалба тук нараства с 21,2% до 97,8 млрд. йени.

При автомобилите приходите възлизат на 2,33 трлн. йени, което представлява ръст от 3,4% спрямо същия период на 2021 г. Печалбата се понижава с 45,9% до 38,2 млрд. йени.

Компанията е подкрепена и от благоприятните ефекти при валутните курсове, свързани с износа на продукцията.

Honda предвижда годишни приходи от продажби в размер на 16,75 трлн. йени, което е с 500 млрд. йени повече спрямо предходната прогноза. Годишната оперативна печалба се очаква да нарасне до 830 млрд. йени, или с 20 млрд. йени повече спрямо предходната оценка.

В края на юли Honda обяви, че ще свие с 30% производството с в Япония през август заради продължаващите проблеми при веригите на доставка. Преди това компанията заяви, че създава съвместно предприятие с технологичният гигант Sony Corp. за електрически автомобили с „висока добавена стойност“ под името Sony Honda Mobility, което ще предостави „ново поколение мобилност и услуги“.

Отчет на Honda за първото фискално тримесечие (април-юни) 2022 г. Отчет на Honda за първото фискално тримесечие (април-юни) 2022 г.

Ясухиде Мизуно, управляващ директор в Honda, ще изпълнява ролята на председател и главен изпълнителен директор в новата компания. Мизуно преди отговаряше за автомобилните операции в Honda.

Honda, която се намира в разгара на радикална корпоративна промяна, заяви през април, че ще инвестира 5 трлн. йени (37,16 млрд. долара) през следващите 10 години в електрификация, пускайки в продажба общо 30 напълно електрически модела и ще изгради производствен капацитет за 2 млн. електрически коли до края на десетилетието.

През март Honda издаде зелени облигации на стойност 2,75 млрд. долара, които възнамерява да използва за финансиране на разработването и производството на електромобили и коли с водородни горивни клетки. Компанията обяви, че ще обмисли емитирането на още зелен дълг, за да покрие част от разходите си около електрификацията, въпреки че ще трябва да оцени по-подробно бюджета и графика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още