IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия е подкрепила Lucid по време на кризата с доставките

Компанията не е притисната от своите инвеститори, изтъква Фейсал Султан, управляващ директор на глобалните операции в Lucid

17:12 | 11.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Електрическият модел Lucid Air, паркиран пред централната на компанията в Нюарк, Калифорния. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Електрическият модел Lucid Air, паркиран пред централната на компанията в Нюарк, Калифорния. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Саудитска Арабия е подкрепила американския производител на електромобили Lucid Group Inc., в който е основен акционер, по време на кризата с глобалните вериги на доставка, която принуди компанията на два пъти да съкращава производството, споделя пред Bloomberg неин служител.

Държавният инвестиционен фонд на Кралството (PIF), който държи малко над 60% от Lucid, осъзнава предизвикателствата, пред които е изправена автомобилната индустрия, в това число и растящите разходи за суровини, казва Фейсал Султан, управляващ директор на глобалните операции в Lucid. По думите му компанията не е притисната от инвеститорите да увеличи производството и съответно приходите от продажби.

„PIF оказа голяма подкрепа“, изтъква Султан пред Bloomberg, добавяйки: „Когато светът излезе отново от пандемията и веригите на доставки успее да навакса, ние ще бъдем готови“.

Компанията се стреми да достави първите автомобили на клиенти в Рияд през второто тримесечие на следващата година, допълва Султан.

Подобно на други автомобилни производители Lucid се бори със затруднения във веригите на доставка и произтичащите от това производствени проблеми. Фирмата намали наполовина производствената си цел за 2022 г. от 7000 на 6000 автомобила по-рано този месец - вторият път, когато базираната в Нюарк, Калифорния, компания коригира в посока надолу тази цел. Първоначално компанията очакваше да изгради през тази година 20 хил. превозни средства.

Все пак Lucid отчита подобрение, тъй като пазарите, на които действа, отново се отварят, изтъква Султан. „Ние сме нова компания, така че определено ще има предизвикателства през следващите три-четири месеца, но се надяваме нещата да се подобрят до края на тази година“, посочва той.

Lucid, която вече има сделка за доставка на 100 хил. електрически превозни средства със Саудитска Арабия през следващото десетилетие, продължава да вижда голяма възможност за развитие в региона, изтъква Султан, добавяйки: „Правителството е много сериозно и работи много усилено с нас, за да сме сигурни, че заобикалящата ни среда е готова“.

Моделът на компанията Air се продава на цена, която започва от около 80 хил. долара. Подобна цена ще „привлече много хора“, смята Султан. „Те искат да допринесат за устойчивостта и в същото време да карат луксозно превозно средство“, коментира той интересът на саудитските клиенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още