IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hugo Boss очаква забавяне на продажбите, но остава уверена за растежа си в Китай

Представените перспективи на компанията обаче доведоха до поевтиняване на акциите ѝ

15:47 | 09.03.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германската модна къща Hugo Boss в четвъртък прогнозира по-бавен ръст на продажбите и печалбата за 2023 г., което изпрати акциите ѝ надолу с 4%, съобщава Ройтерс.

Групата за луксозни стоки е изправена пред по-трудни данни за сравняване през 2023 г., след като се възползва от обновяването на бранда миналата година. Освен това има и пазарни опасения, че отварянето на Китай ще предостави ограничен тласък заради слабата експозиция на компанията към втората по големина икономика в света.

Hugo Boss, известна с елегантните си мъжки костюми, очаква ръст от 4% до 6% на годишните продажби и оперативна печалба между 350 и 375 млн. евро, т.е. ръст от 5 до 12%.

Продажбите на бранда през 2022 г. са се увеличили с 27% до 3,65 млрд. евро, а оперативната печалба – с 47% до 335 млн. евро, както бе обявено през януари.

Седрик Роси, анализатор в Bryan Garnier, казва пред Ройтерс, че липсата на положителна изненада в резултатите за 2022 г. и перспективите за 2023 г. може да са предизвикали известно поевтиняване на акциите.

Според Роси инвеститорите залагат на отварянето на Китай, което може да се превърне в слабост за Hugo Boss, тъй като продажбите в Китай формират едва 6% от общите на групата през 2022 г.

Главният изпълнителен директор Даниел Гридер каза пред репортери, че се чувства „много уверен“ в способността на компанията да се разрасне в Китай, виждайки възможности за растеж в Китай и Азия въпреки несигурните времена и темпа на възстановяване.

Hugo Boss очаква продажбите в Азиатско-Тихоокеанския регион да се увеличат с между 13% и 19% тази година спрямо 10% увеличение през 2022 г.

Гридер заяви, че мениджмънтът е убеден, че Hugo Boss може да се представи по-добре от сектора като цяло въпреки икономическите и политическите несигурности през 2023 г.

„Първите два месеца на 2023 г. показват, че можем да продължим с инерцията“, каза той.

Акциите на Hugo Boss, които до затварянето на пазара в сряда бяха поскъпнали с над 45% от дъното, достигнато през ноември, поевтиняват с 1,88% до 63,64 евро около 15:00 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 09.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още