IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск иска да измести мястото на гледане на делото му за туитовете, свързани с Tesla

Според милиардера съдебните заседатели в Сан Франциско са повлияни от скорошните негативни коментари за него

16:45 | 09.01.23 г.
Снимка: Samuel Corum/Bloomberg
Снимка: Samuel Corum/Bloomberg

Илон Мъск иска предстоящият процес за измама с ценни книжа, свързан с начина, по който той управлява Tesla, да се състои извън Сан Франциско, като твърди, че негативните коментари за начина, по който ползва и управлява Twitter са настроили местните съдебни заседатели срещу него, пише Wall Street Journal.

Съдебните заседатели в Сан Франциско са били „изложени на прекомерни и неблагоприятни публични коментари по отношение на подсъдимия Илон Мъск, което ще го лиши от безпристрастно жури и от конституционното му право на справедлив процес“, твърдят адвокатите на Мъск в съдебна декларация, подадена в петък.

Мъск и Tesla са изправени пред съдебен процес, който трябва да започне този месец, във връзка със съдебно дело, заведено от акционер заради туитове на милиардера от 2018 г. В тях Мъск посочва, че има необходимото финансиране, за да свали компанията за електромобили от борсата.

В края на октомври миналата година Мъск придоби базираната в Сан Франциско Twitter, а скоро след това съкрати около половината от служителите ѝ. Адвокатите на предприемача твърдят, че скорошните съкращения на персонала на Twitter, включително почти 1000 души във федералния окръг, който включва Сан Франциско, са довели до предразсъдъци от страна на съдебните заседатели, „които са били лично засегнати или близки до тях са били лично повлияни“. Освен това адвокатите на Мъск посочват и коментарите на местни политици и медии като негативно влияние.

През 2018 г. Мъск туитна: „Обмислям да свалляTesla от борсата при 420 долара (за акция – бел. ред.) Финансирането е осигурено“. Сделката, която по това време беше оценена на 72 млрд. долара, така и не се осъществи.

Инвеститори заведоха дело срещу Tesla и Мъск, посочвайки, че туитовете му са неверни и им струват милиарди, като са довели до волатилност на цената на акциите на компанията. В съдебните документи Мъск твърди, че туитовете му са точни и че държавният фонд на Саудитска Арабия се е съгласил да подкрепи опита му да свали Tesla от борсата.

Американският окръжен съдия Едуард Чен, който съблюдава случая, миналата година отсъди, че туитовете на Мъск са били неверни и подвеждащи.

Мъск и Tesla платиха по 20 млн. долара за уреждане на граждански иск от Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ заради туитовете от 2018 г. Освен това Мъск се отказа от ролята си на председател на Tesla, въпреки че остана главен изпълнителен директор на компанията. По-късно той посочи в съдебни документи, че се е чувствал принуден да сключи споразумението. Миналата година федерален съдия отхвърли искането на Мъск да прекрати това.

Предложението на адвокатите на Мъск е делото сега да се гледа в Западен Тексас. Tesla премести централата си от Северна Калифорния в Остин в края на 2021 г. Tesla има 47 хил. служители в Калифорния според публикация в блога на компанията от тази седмица.

Ако мястото на водене на процеса не бъде променено, Мъск иска като алтернатива съдът да отложи процеса, „за да позволи на страстите и предразсъдъците да избледнеят“, пишат адвокатите на милиардера.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:45 | 09.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още