IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon замразява строителството на втора централа във Вашингтон

Компанията ще отложи началото на втория етап на проекта с площ от около 2,8 млн. кв. м. 

22:56 | 03.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американският технологичен концерн Amazon.com Inc. е спрял строителството на огромен корпоративен комплекс за недвижими имоти близо до Вашингтон, който нарича своя втора централа, пише The Wall Street Journal. Така актуалното свиване на разходите в технологичния сектор засегна проект, който само преди няколко години символизираше бурното разрастване на индустрията.

Базираната в Сиатъл компания заяви в петък, че временно ще преустанови строителството на втория етап от проекта си в Арлингтън, щата Вашингтон, където обеща да похарчи 2,5 млрд. долара до 2030 г. и да осигури повече от 25 000 работни места в региона.

Първоначално Amazon планираше да положи основите на втората фаза на проекта, която включва три 22-етажни офис сгради, през първото тримесечие на 2023 г. Нова начална дата не е определена.  

Първата фаза с две офис кули е почти завършена, заявиха от Amazon. Компанията планира да премести служителите си в тези сгради, които могат да поберат повече от 14 000 работници, от юни. В момента в района работят около 8000 души.  По-рано Bloomberg съобщи за забавянето на строителството. 

„Втората ни централа винаги е била многогодишен проект и ние оставаме ангажирани с Арлингтън, Вирджиния", казва в изявление Джон Шотлър, вицепрезидент на Amazon за глобалните недвижими имоти и съоръжения. Говорител заяви, че компанията разполага с достатъчно пространство за служителите си и все още не е необходимо да започва строителство за допълнителни площи.

Анонсът на Amazon показва, че технологичната индустрия, чийто бърз растеж години наред беше двигател на икономиката на САЩ, е започнала да изостава от някои области на икономиката. След като по време на пандемията Amazon увеличаваше броя на служителите си с главоломни темпове, неотдавна тя обяви мащабни мерки за съкращаване на разходите, включващи съкращения.

През последните месеци технологичните гиганти, които създадоха десетки хиляди работни места и разшириха дейността си в областта на недвижимите имоти, промениха курса си, като намалиха заплатите и заявиха, че ще свият офисните си площи. 

Проектът за втора централа на Amazon постави началото на ожесточена битка между градовете, когато през 2017 г. компанията разкри, че ще построи още една централа в град извън Сиатъл и ще създаде 50 000 работни места. Това доведе до един от най-мащабните надпревари в историята, като стотици градове - и дори някои по-малки населени места - предложиха данъчни облекчения и други стимули с надеждата да получат редица икономически ползи, обещани от компанията.

В края на 2018 г. компанията обяви, че ще раздели проекта между Ню Йорк и Северна Вирджиния. Няколко месеца по-късно обаче компанията отмени плановете за Ню Йорк след отпор от страна на профсъюзни лидери, политици и други активисти срещу щатските стимули в размер на близо 3 млрд. долара, които Amazon щеше да получи за създаването на 25 000 работни места в града.

Обектът в Арлингтън е това, което е останало от едногодишното публично състезание, което предизвика отпор срещу Amazon от много от отхвърлените градове и други служители, които критикуваха начина, по който тя търси данъчни стимули за второ местоположение, наречено HQ2.

„Технологичните компании си вземат глътка въздух, за да преоценят променящата се обстановка, тъй като от дистанционна работа преминахме към хибридна и сега се връщаме в офисите", казва Мат Патън, изпълнителен вицепрезидент на AngelouEconomics, базирана в Остин консултантска фирма за икономическо развитие. „Amazon може да предизвика толкова много мощни вълнообразни ефекти в икономиката, че когато те вземат голямо решение като това, ние ще си водим бележки“.

Патън добави, че за да може Amazon да запази стимулите от Арлингтън, ще трябва евентуално да продължи строителството.  

Зак Голдщайн, говорител на Amazon, заяви, че компанията все още планира в крайна сметка да изгради втората фаза на проекта HQ2 и да настани 25 000 служители. Amazon трябва да завърши първата фаза, наречена Metropolitan Park, до това лято. Metropolitan е с площ от около 2,1 млн. кв. м. Втората фаза, наречена PenPlace, се планира да бъде с площ около 2,8 млн. кв. м. 

Amazon има амбициозни намерения по отношение на комплекса в Арлингтън. Втората фаза на проекта предвижда три 22-етажни офис сгради и по-малки търговски сгради, заобиколени от гори, открит амфитеатър, площадка за кучета и паркинг за около 950 велосипеда. Централният елемент ще бъде 350-метрова структура, наречена "Спиралата", която ще включва две спираловидни външни алеи с дървета и растения от Вирджиния, които ще се извиват до върха на сградата. Първите сгради от втория етап са планирани да бъдат завършени до 2025 г.

В рамките на проекта компанията обяви и инвестиции в достъпни жилища, образователни програми в училища и местни организации с нестопанска цел в района на Вашингтон. „Оценяваме подкрепата на всички наши партньори и съседи и с нетърпение очакваме да продължим да работим заедно през следващите години", се казва в изявлението на Шотлър. Визуализация на част от планираната втора централа на Amazon в Арлингтън. Илюстрация: Amazon Визуализация на част от планираната втора централа на Amazon в Арлингтън. Илюстрация: Amazon

Amazon се разрасна бързо в началото на пандемията, но подобно на много други технологични компании, тя се стреми напоследък да съкращава работни места и служители. През последните месеци компанията съкрати около 18 000 служители, което е най-големият брой от всички технологични компании в тази неотдавнашна вълна от съкращения. Тя също така закрива някои проекти, като например благотворителната си програма AmazonSmile. 

Голдщайн пояснява, че паузата в строителството в Арлингтън не е свързана с последните съкращения и не означава, че предстоят още такива.

Той казва, че паузата се случва, тъй като Amazon оценява нуждите си от работни места. Компанията наскоро нареди на служителите си да работят извън физическите офиси само три дни в седмицата, като се отказа от политиката, която позволяваше на отделните екипи и мениджъри да решават сами колко често да бъдат в офиса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 03.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още