IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Instacart подаде документи за IPO

Компанията разкри, че е генерирала печалба за първото полугодие, както и голяма инвестиция от PepsiCo

10:55 | 26.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Instacart се присъедини към дизайнера на чипове Arm Holdings и подаде документи за първично публично предлагане, давайки тласък на завръщането към големите IPO-та, пише Bloomberg.

В документите си до Комисията по ценните книжа и фондовите борси най-голямата онлайн компания за доставки на хранителни стоки в САЩ разкри, че PepsiCo ще купи нейни привилегировани конвертируеми акции за 175 млн. долара. Базираната в Сан Франциско компания посочва още, че е реализирала печалба през първата половина на годината.

Instacart, която е създадена като Maplebear и подаде документи под това име, няма да разкрие предложената цена и размера на листването, докато не подаде други документи на по-късен етап. Листването допълнително ще подкрепи IPO пазара, който се движи неравномерно напоследък. Дизайнерът на чипове Arm подаде заявление за IPO в понеделник, като се очаква това да е най-голямото IPO за годината в САЩ. То ще се случи през септември.

Доставчикът на решения за маркетинг и автоматизация на данни Klaviyo подаде проспект за IPO в петък, а производителят на обувки Birkenstock също се подготвя да стане публична компания, писа по-рано Bloomberg. На опашката зад тях се нареждат десетки стартъпи, чиито стремежи за листване бяха възпрепятствани от най-слабата година за нови листвания до този момент от разгара на финансовата криза през 2009 г.

Основаната през 2012 г. Instacart се подготвя да стане публична от години, надявайки се да се възползва от нарасналата си популярност по време на пандемията, когато онлайн пазаруването на хранителни стоки се превърна в нещо обичайно, а в някои случаи – в необходимост.

Instacart набра 2,74 млрд. долара като стартъп и беше оценена на 39 млрд. долара през 2021 г., сочат данни на PitchBook. Но с отшумяването на пандемията хората започнаха да се завръщат в ресторантите и в магазините, поради което растежът на Instacart отслабна. Това принуди компанията да намали вътрешната си оценка три пъти миналата година до около 13 млрд. долара през миналия октомври.

Сред най-големите инвеститори в компанията са Sequoia Capital и D1 Capital Partners, показват документите до регулаторите. Други инвеститори в нея са Tiger Global Management и Coatue Management, допълва PitchBook.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 26.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още