IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как израелската технологична общност реагира на войната с "Хамас"?

Редица служители са част от военния резерв на страната

12:43 | 15.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P
Снимка: Bloomberg L.P

В събота Двир Бен-Ароя се събужда с очакване да се отправи на обичайното си сутрешно бягане. Вместо това е посрещнат от виещи аларми и ракети, летящи над Тел Авив, пише CNBC.

Бен-Ароя, съосновател на Spike – платформа за сътрудничество с клиенти като Fiverr, Snowflake, Spotify и Wix, стои объркан в продължение на повече от час. „Никой не знаеше какво се случва“, спомня си той. С течение на времето започват да го заливат новини от социалните мрежи и съобщения от приятели.

Същата сутрин „Хамас“ – палестинска въоръжена организация, извърши терористични атаки близо до границата на Израел и Газа, като уби цивилни и взе заложници. В неделя Израел обяви война и започна обсада на Газа, прекъсвайки достъпа до енергия, храна, вода и гориво. Досега са загинали над 1000 израелци, според израелското посолство във Вашингтон. В Газа и на Западния бряг смъртните случаи са близо 850, според здравните власти в региона.

В 15 ч. местно време в събота Бен-Ароя провежда среща с колегите си, като твърди, че всеки един от 35-те служители на пълен работен ден, които са базирани в Израел, се е присъединил към нея. Хората споделят какво се случва при тях, а Бен-Ароя решава, че всички трябва да работят от вкъщи в обозримо бъдеще, допълвайки, че ако някой иска да се премести извън Израел със семейството си, компанията ще го подкрепи. Най-малко 10% от хората решават да приемат това предложение, разказва той, и вярва, че повече ще последват примера им в следващите седмици.

Израелската технологична общност носи близо една пета от годишния брутен вътрешен продукт на страната, което я прави секторът с най-голяма икономическа добавена стойност в страната, според Израелската служба за иновации. Освен това технологичният сектор съставлява около 10% от общата работна сила. Дори по време на война голяма част от технологичната общност на Израел все още намира начини да продължи напред, казват Бен-Ароя и няколко други членове на технологичната общност, с които CNBC разговаря.

Бен-Ароя планира да пусне интегрирания инструмент за изкуствен интелект на Spike миналия понеделник, но почти веднага решава да сложи на пауза прокта, но само за седмица.

За Амитай Рацон, главен изпълнителен директор на фирмата за киберсигурност Pentera, съботата започва с „несигурност и голямо объркване“, но когато компанията му провежда среща, на която присъстват 350 души, той разбира, че някои базирани в Израел служители гледат на работата като на добро разсейване в този момент. За онези, за които това не важи, компанията им позволява да си вземат свободното време, от което се нуждаят.

Pentera оперира от 20 държави, като в Израел има най-голям брой служители. Компанията е специализирана в симулирането на кибератаки за клиенти като BNP Paribas, Chanel и Sephora с цел идентифициране слабостите в системите им. Рацон твърди, че се е наложило да промени няколко международни ангажимента заради конфликта – отменил е обучение, за което някои служители са летели в Израел, помолил е някой да покрие вместо него участието му в събитие в Монако, на което е трябвало да бъде лектор, и е изпратил членове на германския и британския екип на конференция в Дубай, на която е трябвало да отидат членове на израелския екип.

„Всички се покриват взаимно“, коментира Рацон.

Значителен брой технически работници вече са призовани за военен резерв - мобилизация, която досега обхваща около 360 хил израелци.

Рацон твърди, че над 20 от най-добрите служители на Pentera в момента са част от военните,  „някои от тях на първа линия“.

Последна актуализация: 12:43 | 15.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още