IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

О. Траянов: Причина за изоставането ни в дигитализацията е възползването от евтина работна ръка

Друга причина е образователната система, която е далеч от изискванията и очакванията на пазара на труда, заяви заместник-председателят на УС на БАИТ

12:58 | 11.11.23 г.
Огнян Траянов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Огнян Траянов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България изостава в дигитализацията в икономиката и обществото. В Националния план за възстановяване и устойчивост има заделени 23% за дигитализация, а всички останали мерки не могат да се извършат без нея, което показва колко важна е тя. Това заяви Огнян Траянов, основател и изпълнителен директор на „ТехноЛогика“ и заместник-председател на УС на БАИТ, в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Като причина за изоставането на България по отношение на дигитализацията Траянов посочи стратегията за възползване от евтина работна ръка. Друга причина е образователната система, която е далеч от изискванията и очакванията на пазара на труда особено в сферата на информационните технологии.

По отношение на данъчните промени, свързани с максималния осигурителен доход, не е особено мъдър ход ценните кадри да получават леко сътресение, когато и без това имат алтернативи за работа в чужбина, коментира гостът. В България IT кадрите са под средното за Европа, където те представляват 4,5% от работната сила, докато у нас са 3,5%. От тези кадри зависи как ще навлезе дигитализацията в предприятията и оттам как ще се вдигне тяхната конкурентоспособност, като се има предвид, че вече летвата на западните партньори се вдигна, заяви още Траянов.

В България програмираме роботи, дигитални двойници на машините, които се използват, навлизат системите за проектиране и постоянно идват нови технологии, които са стандарт в света. Но когато говорим за дигитализация, трябва да погледнем как се организира самото производство, получаване и обработване на поръчки, оптимизация и т.н., коментира Траянов.

„Дигитализация е тогава, когато направиш конфигуратор за твоето изделие, така че потенциалният ти клиент с един клик да покаже какво иска“, заяви той.

Тезите, че изкуственият интелект (AI) ще отнеме работата на хората, е съпоставимо с индустриалната революция и животът е показал, че имаме нужда от нова и нова работна ръка, само че с други компетенции, смята гостът.

Европа се е утвърдила като моралният стожер, дори и вече да не е континентът на технологиите и производството. Този път обаче, САЩ изпревариха Стария континент с приемането на превантивни мерки около ИИ, каза Траянов. В северноамериканската страна има мерки, с които човек може да получи сведения, защо дадени данни влияят на неговата оценка и възможности да изключи себе си. Важна е човешката алтернатива, при вземането на решения от AI, допълни той.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 11.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още