IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VODORASLO - по-качествен въздух с микроводорасли

Компанията работи от 2021 г. по създаването на уникален биопречиствател, използващ конкретен вид аквакултура в комбинация с нанофилтърна мембрана

08:30 | 11.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Изображение: VODORASLO®
Изображение: VODORASLO®

В София на 13 ноември иновативният биотехнологичен стартъп VODORASLO® даде началото на предварителните продажби на техния нов продукт – биореактор с микроводорасли, подобряващ качеството на въздуха. Събитието се състоя в Networking Premium, а основателите Денис Иванов и Моника Димитрова представиха иновацията, бъдещите планове и създадоха дискусия с експерти по темата за качеството на въздуха – Александър Симидчиев и Калоян Карамитов.

Този вълнуващ момент за екипа на компанията е плод на научни изследвания, целящи да преобразят начина, по който осигуряваме чистия въздух в домовете и офисите ни. VODORASLO®  работят от 2021 г. по създаването на уникален биопречиствател, използващ конкретен вид аквакултура в комбинация с нанофилтърна мембрана за повторно използване. Водораслите фотосинтезират и отделят кислород, а мембраната улавя по-големите елементи. Пилотната разработка абсорбира замърсявания и вредни газове като въглероден диоксид (CO2 ), азотен окис (NOx), серен диоксид (SO2), фини прахови частици, полени, алергени и летливи органични съединения (VOCs).

Изображение: VODORASLO® Изображение: VODORASLO®

Този пречистващ биореактор пасва на всяко пространство до 30 кв.м – от дома до офиса, и е първият в Източна Европа. Заинтересованите вече могат да поръчат предварително своето устройство ТУК , като доставките са планирани за първото тримесечие на 2024 г. Това дава възможност на потребителите да са от пионерите в областта здравословно живеене. Първите клиенти вече са факт, като опциите за биореактора са три – Basic, Standart и Premium, включващи различни предимства. Поддръжката е лесна, като на 15 дни течността от съда може да се използва за наторяване на други растения. Микроводораслите действат стимулиращо на кореновата система на растенията и са естествен стимулант за тях. При смяна се слагат вода с хранителни соли, които компанията предоставя, и процесът на фотосинтеза и пречистване започва отново.

Изображение: VODORASLO® Изображение: VODORASLO®

VODORASLO® имат зад гърба си множество награди за иновации и устойчивост, поставяйки нови стандарти за чист въздух в затворените пространства. Екипът на компанията е изцяло посветен в това да създава по-чиста и здравословен среда  за всички, намирайки пресечна точка между наука, дизайн и природни ресурси.

Повече информация може да намерите на техния уебсайт.

Последна актуализация: 16:21 | 08.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още
Финанси виж още