IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Samsung за тримесечието се срива с 35%

Слабото представяне на бизнеса с чипове продължава

11:32 | 09.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Samsung Electronics отчете шесто поредно тримесечие на спад на оперативната печалба, което отразява слабото потребителско търсене и подклажда несигурността относно това кога ще видим по-мащабно възстановяване на технологичния сектор, пише Bloomberg.

Най-голямата южнокорейска компания обяви в предварителните си резултати, че е записала спад от 35% на годишна база на оперативната си печалба до 2,8 трлн. вона (2,1 млрд. долара), като сумата е с около 24% под прогнозата. Приходите са се свили повече от очакваното до 67 трлн. вона. За цялата 2023 г. Samsung отчете най-ниската си оперативна печалба от 15 години.

Резултатите подчертават как търсенето на смартфони и чипове с памет, които захранват модерната електроника, остава бавно предвид икономическата несигурност. Освен това хвърля сянка върху прогнозата за пазарно възстановяване, на която редица инвеститори заложиха за 2024 г. През декември конкурентът Micron Technology даде по-висока от очакваното прогноза за приходите.

„Това показва, че възстановяването е по-бавно, отколкото всички си мислехме“, коментира Том Канг, директор изследвания в Counterpoint Technology Market Research. „Цените не растат толкова бързо и търсенето от определени сектори не е толкова силно“.

Samsung изостава от конкурентите си, докато AI набира сили. Графика: Bloomberg L.P. Samsung изостава от конкурентите си, докато AI набира сили. Графика: Bloomberg L.P.

През октомври Samsung прогнозира, че пазарът на чипове с памет, който достигна 160 млрд. долара, ще се възстановява постепенно през 2024 г., подкрепен от бума на развитието на изкуствения интелект. Цените трябва да започнат да растат през втората половина на 2023 г., прогнозираха по това време мениджъри от компанията.

Цената на акциите на гиганта се понижи с 2,4% в Сеул във втоник. Разочароващите резултати са свързани отчасти с по-слабия интерес към производството на чипове за други играчи, твърди анализаторът от CLSA Securities Korea Санджив Рана.

Звеното за потребителска електроника също е понесло удар от ожесточената конкуренция и по-високите разходи за маркетинг, а печалбата от бизнеса със смартфони вероятно е достигнала долния край на прогнозния диапазон, посочва още той.

Въпреки това има признаци на възстановяване. През ноември индустрията за полупроводници в Южна Корея записа най-големия си ръст от години както по отношение на производството, така и при доставките. Предвид нарастващите цени на чиповете с памет и подобряването на търсенето „вероятно бизнесът с чипове на Samsung ще се върне към рентабилността през първата половина на 2024 г.“, допълва Рана.

Спадът на оперативната печалба на Samsung показва влиянието на спада при чипове с памет. Графика: Bloomberg L.P. Спадът на оперативната печалба на Samsung показва влиянието на спада при чипове с памет. Графика: Bloomberg L.P.

Инвеститорите ще искат да научат повече за плановете за дългосрочни инвестиции на Samsung, най-вече в сферата на изкуствения интелект, когато на 31 януари бъдат обявени пълните финансови резултати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 09.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още