IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конгресът на САЩ проучва отношенията на швейцарската ABB с Китай

Цената на акциите на компанията се понижи с 2,9% преди началото на търговията

11:34 | 19.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Швейцарската компания за автоматизация ABB заяви, че Конгресът на САЩ проучва дейността ѝ в Китай, пише Bloomberg.

„ABB потвърждава, че е получила писмо от Комисията по вътрешна сигурност към Камарата на представителите на САЩ и от Специалната комисия по стратегическа конкуренция между Съединените щати и Китайската комунистическа партия“, посочи компанията в петък. „Ние приемаме този въпрос сериозно“.

ABB твърди, че иска да предостави подходящ отговор. Акциите на швейцарската компания понижиха стойността си с цели 2,9% преди началото на борсовия ден в петък.

Може да се очаква някаква първоначална негативна реакция към акциите, „като се има предвид историята на големите глоби в европейското индустриално пространство от разследвания в САЩ“, сочат изпратени по имейл документи от анализатора на Redburn Atlantic Джеймс Мур.

„Ако повече подробности предполагат, че това не е много специфичен проблем за ABB, тогава инвеститорите може да се разтревожат за други промишлени отрасли с големи експозиции към Китай“, допълва Мур.

Шведската телевизия Sverige Radio първа съобщи за разследването, посочвайки, че е свързано с потенциален шпионаж и други заплахи за сигурността, засягащи бизнес дейностите на ABB в Китай и САЩ. ABB е съдействала и е предала голямо количество документи. Китай е вторият по големина пазар на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 19.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още