IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Председателят на ABB: Най-лошото от кризата с чиповете вече е зад гърба ни

Забавянето на икономическия растеж е помогнало за успокояване на търсенето

22:00 | 17.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Liesa Johannssen/Bloomberg
Снимка: Liesa Johannssen/Bloomberg

Глобалният недостиг на чипове се „решава“ след години на прекъсвания на веригите на доставките, които превърнаха компонентите в оскъден ресурс, твърди председателят на шведско-швейцарския технологичен гигант ABB, цитиран от CNBC.

Запитан дали проблемите с веригите на доставките на полупроводници са решени, Петер Фозер от ABB коментира, че според него най-лошото от кризата в тази сфера е отшумяло.

„Това наистина беше проблем през 2022 г., по-специално през първите две, три тримесечия“, коментира Фозер пред CNBC на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

„Това беше истински недостиг на полупроводници, който ни засегна силно, защото очевидно, когато работите в сферата на автоматиазията на електрификацията и роботиката, един от ключовите ви компоненти са чиповете, а ние използваме доста сложни такива, така че Тайван е много важен, но също и китайските полупроводници“, допълва той.

„Но ако погледна нещата днес, смятам, че въпросът е решен. Мисля, че забавянето на глобалния растеж също помогна за това и сега съм голям оптимист“, коментира Фозер.

Чиповете са сърцето на електронните устройства и се ползват в редица продукти – от автомобили до домакински уреди и смартфони. Те са ключови за голяма част от икономическата активност, така че ограниченията в доставките повлияха на икономиката като цяло.

По думите на Фозер 2022 г. е била изключително предизвикателна за ABB, предвид проблемите с коронавируса в Китай и предизвиканите от него смущения в световната търговия, които засегнаха силно компанията. По време на блокадите заради пандемията ABB беше принудена да затвори заводите си в Китай, докато хиляди служители трябваше да живеят в тях поради строгите ограничения в страната, допълва той.

„Все пак доставяхме, но не при пълен капацитет“, коментира той. „Преодоляхме бурите по някакъв начин“.

За 2023 г. Фозер очаква подобряване на перспективите в Китай, докато останалият свят ще има по-слаб растеж.

„Сега, с последната вълна на Covid, смятам, че говорим за различна Covid вълна, а справяйки се с пандемията, както всички знаем, бих предположил, че след няколко месеца това ще приключи и [ние] също навлизаме в по-нормална среда и в Китай“, посочва изпълнителният директор.

Забавянето на икономическата активност помогна за балансиране на недостига на полупроводници, тъй като повишаването на разходите за живот доведе до смекчаване на търсенето на стоки с по-скъпи чипове от страна на потребителите, допълва той.

„Смятам, че след Закона за чиповете в САЩ и инвестициите в Европа, ще видим повече. Най-вероятно много скоро ще навлезем в излишък на капацитет, ако икономиката расте по-бавно от очакваното“, смята председателят на ABB.

Едно от нещата, което дефицитът на чипове подчерта, е зависимостта на производителите от компоненти от Източна Азия. Тайванският гигант в момента е най-големият производител на микрочипове в света.

Майсторството му в правенето на полупроводници е обект на завист от много развити западни страни, които предприемат действия, за да подкрепят вътрешното си производство на полупроводници.

В Съединените щати президентът Джо Байдън последно подписа Закона за чиповете и науката, с което даде зелена светлина за отпускането на милиарди за привличането на производители, които да правят широко използвани чипове, в страната. Освен това търси чуждестранни инвестиции, като убеди TSMC да похарчи 40 млрд. долара за производството на повече чипове в САЩ – в два завода в Аризона.

Фозер обаче допълва, че назряващото напрежение между Китай и Тайван представлява риск, който трябва да се следи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 17.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още