IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Vivid получи инвестиционен лиценз

Финтех компанията ще предложи на клиентите си възможността да инвестират в акции, фондове и криптовалута 

15:19 | 24.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Vivid Money
Снимка: Vivid Money

Основаната в Берлин и представена и в България финтех компания Vivid Money получи инвестиционен лиценз от нидерландския  финансов регулатор AFM, обяви необанката в сряда сутринта. В бъдеще клиентите на Vivid ще могат да инвестират и в акции и фондове чрез приложението.

На пръв поглед моментът за стартиране на собствена инвестиционна програма може да изглежда неудачен предвид спадащите курсове на фондовите пазари, казва съоснователят на Vivid Александър Емешев, цитиран в прессъобщение. „За нас обаче сега е точното време да инвестираме в тази област. Защото интересът към акциите, фондовете и другите инвестиционни продукти няма да секне“. 

Vivid е основана в Берлин през 2019 г. Необанката твърди, че има над 500 хил. клиенти, повече от половината от които в Германия. Другите три главни пазара на младата фирма са Франция, Испания и Италия.

В допълнение към разплащателна сметка и безплатна дебитна карта Visa финтехът предлага на клиентите си различни спестовни и инвестиционни продукти. А чрез новия процес клиентите ще могат да инвестират парите си не само в акции и фондове, но и в криптовалути. 

Платформата се конкурира с необанки като N26 или Revolut от Обединеното кралство, но и с традиционни банки като DKB или ING, както и с необрокерски компании като Trade Republic.

„Разликата е в това, че искаме да предлагаме всичко в едно приложение, а не само в един подсектор", каза Емешев наскоро в интервю за Handelsblatt. N26 например не предлага търговия с криптовалути, докато Trade Republic е специализирана само в това.

Неотдавна Vivid Money въведе услуга за разсрочено плащане под името Vivid Now. В същинската банкова дейност обаче Vivid продължава да работи без собствен банков лиценз - и действа съвместно със Solaris от Берлин.

През февруари миналата година Vivid получи 100 млн. евро от финансови инвеститори, за да подсили атаката си срещу конкуренти като N26 или Revolut. С новия кръг берлинчани са удвоили оценката си до 775 млн. евро, става ясно от собствената им информация. Съоснователят на Vivid Александър Емешев. Снимка: Vivid Money Съоснователят на Vivid Александър Емешев. Снимка: Vivid Money

Оттогава цялата финтех сцена е подложена на силен натиск. Например базираната в Берлин крипто банка Nuri трябваше да подаде молба за обявяване в несъстоятелност в средата на август, тъй като вече не успяваше да привлече свеж капитал от инвеститорите.

„Имахме голям късмет по отношение на периода на кръга на финансиране", казва Емешев в ретроспекция. Сега той иска да използва капиталовия буфер: Според собствените ѝ изявления смартфон банката се оглежда за възможни варианти за поглъщане. „В момента те са много", казва съоснователят на Vivid. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Стартъпи виж още

Коментари

Финанси виж още