IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потенциалната забрана на Huawei ще струва на германския жп оператор 400 млн. евро

Властите разглеждат възможността да забранят на китайски компании да участват в мрежите в страната

19:07 | 04.08.23 г. 1
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Националният железопътен оператор на Германия ще трябва да похарчи до 400 млн. евро, за да подмени всички компоненти в своята инфраструктура, доставени от китайския технологичен гигант Huawei Technologies, съобщи списание Spiegel, цитирано от Ройтерс.

Deutsche Bahn, която е държавна собственост, ще се сблъска със забавяне от 5 до 6 години на своите проекти, ако германското правителство реши да забрани компонентите на Huawei в краткосрочен план, се казва в статията, в която се цитира вътрешен документ на компанията.

Говорител на Deutsche Bahn е отказал да коментира вътрешни документи.

В момента германското правителство разглежда въпроса дали някои компоненти от Huawei и ZTE трябва да бъдат забранени от неговите телекомуникационни мрежи, предвид опасенията за влиянието на китайски компании върху ключова инфраструктура.

Ако се стигне до решение за пълна забрана на Huawei, то вероятно ще предизвика гневна реакция от страна на Пекин. Китайското външно министерство призова Берлин да действа в съответствие със собствените си интереси и международните правила.

Deutsche Bahn, която се стреми да дигитализира дейностите си, миналия декември възложи на дъщерно дружество на Deutsche Telekom договор на стойност 64 млн. евро за доставка на повечето компоненти за новата IP мрежа на компания, използваща технология от Huawei.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 04.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
wart
преди 8 месеца
Няма никакво значение Германия е окупирана от Световната *** и тоя окупатор позволява толкова права на колониите си колкото смете за необходимо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още