IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще помогнат ли Patriot за защитата от модернизираните руски авиобомби в Украйна?

Руската операция в областта вече започва да се определя като "защитна" и очакванията са, че Украйна ще премине в настъпление

08:28 | 26.05.24 г. 10
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Ако Украйна имаше повече модерни, западни системи за противовъздушна отбрана, руската бойна авиация щеше да е загубила своето предимство, както се случи с Черноморския фолт, каза  във вечерното си обръщение по повод 822-я ден от началото на пълномащабната война украинският президент Володимир Зеленски. Така той коментира нападението с авиобомби над строителен хипермаркет в Харков няколко часа по-рано.

Кметът на Харков Ихор Терехов съобщи за петима загинали, повече от 50 ранени и 17 изчезнали след атаките по търговскя център и в други части на града. Въздушната тревога в града продължи повече от 12 часа, като имаше нанесени удари с авиобомби и в централния парк и жилищен район в централната част на Харков.  По данни на Въоръжените сили на Украйна нанесени са три въздушни удара и общо шест авиобомби. 

Според руски военни кореспонденти в търговският център е имало склад на украинското военно разузнаване. Малко преди това имаше коментарите и, че заглушаването на сигнала от украинските военни е насочило бомбите към магазина.

В интервю за The New York Times Зеленски коментира, че ПВО и авиация би помогнала за защитата на Харков, но тези бомби се изстрелват от самолети, които реално са на територията на  Русия - в последните седмици активно се използват модифицираните ФАБ-250 (т.нар. УМПБ-Д30)и снабдени вече с навигация и крила техният обхват на действие е към 90 км. Русия използва около 300 самолета за въздушните удари над Украйна.

Реално защитата от авиационните бомби е свалянето на самолета, който ги изстрелва, а това означава, че Украйна трябва да получи и разрешение да поразява цели на територията на Русия.

Нямаме разрешение да използваме западното оръжие за цели, включително и военни - щабове и други, на руска територия, потвърди още украинският президент пред NYT и допълни,че за такива операции страната използва собствени оръжия - ракети или дронове. "Но нека уточним -  това са само защитни действия", категоричен е украинският президент. Той отбеляза още, че Украйна в момента не разполага със собствени далекобойни 155 мм снаряди, каквито е имала в първата година на войната.

Масирани въздушни атаки над Украйна и Белгород

От Министерството на отбраната на Русия съобщиха за масирана атака по Белгород и областта в ранните часове на 26 май. След известна палуза Русия отново провежда комбинирано въздушно нападение над Западна Украйна, заточнало още вечерта на 25 май. Според сводката на украинските ВВС използвани са 31 дрона и 12 крилати ракети от тиха Х-101/Х-555, както и две ракети "Кинжал". Украинците са свалили всички въздушни цели с изключение на двете свръхзвукови ракети, които по предварителна информация са попаднали в Ивано-Франковск и в Староконстянтинив (Хмелницка област).

Пред NYT Зеленски повтори искането на Украйна за седем системи Patriot и допълнително самолети  F-16, с които да защити от пълен колапс икономиката и енергетиката си. Руските атаки по енергийни съоръжения започнаха още в края на март и според  оценките на енергийните компании в страната почти всички ТЕЦ имат поражения, напълно унищожени са основни производствени мощности в няколко области, включително и в Киев.

Със силите на ПВО на Русия в ранните часове на 26 май са свалени 29 реактивни снаряда "Вампир" и една противокорабна ракета "Нептун". Губернаторът на областта Вячеслав Гладков коментира в своя канал в Telegram, че има попадение по газопреносната мрежа, но повече подробности могат да бъдат дадени на по-късен етап.

Руски военни кореспонденти отбелязват, че Украйна модифицира "Нептун" и използва ракетите и за наземни цели. От края на 2023 година производството на този вид ракети се е увеличило и страната е натрупала резерви, отбелязват още руските наблюдатели.

Руските оръжия за електронна борба блокират западните оръжия

Медийни публикации в The Washington Post, NYT и Ройтерс съобщават и за намаляла ефективност на западните оръжия. Изданията цитират източници във ВСУ, според които средствата за електронна борба на Русия успяват да заглушават сигналите и спират работата на системите за залпов огън. Затова и в последните седмици украинските атаки са насочени основно към радари, комуникационни центрове и системи за ПВО на руснаците, отбелязват военни анализатори.

В същото време Украйна използва успешно далекобойните ракети ATACMS в няколко операции в Крим и в окупираните територии, което подсказва, че не всички оръжия са блокирани.

Украйна подготвя контраофанзива в Харковска област

Операцията на Русия в Харковска област вече преминава в отбранителна и според руски и украински анализатори ВСУ се готви за контраофанзива. Атаките на руснаците са спрени навсякъде на бойното поле, отбелязват от Института за изучаване на войната (ISW). Украинските военни отбелязват, че Русия изпраща допълнителни сили и техника, за да ограничат възможностите за контраатаки - нападението беше извършено с ограничени сили, така че оценките на анализаторите са, че руската армия вероятно разполага с резерви в региона.

В сводката на Генералния щаб на ВСУ за миналото денонощие са отбелязани 13 отблъснати атаки в Харковска област. Най-активни са бойните действия в Покровско направление, където украинците са блокирали 23 опита за атаки по практически цялата линия. Военните съобщават за свален осми Су-25 в последните три седмици в това направление. Най-тежка и ситуацията около Новоолександривка.

Руснаците не се отказват и от опитите за превземането на Часов Яр - в Краматорското направление са отблъснати 12 атаки около Ивановске, Андриевка и Клищиевка. В Купянско са спрени 14 атаки около Синкивка, Петропавливка и Невеско. В тази зона украинците са провели и успешни нападателни действия, отчитат още от ВСУ.

Като цяло в 822-я ден от началото на пълномащабната война са регистрирани 110 бойни сблъсъка. С различни видове оръжия са извършени 2433 обстрела по позиции на бойното поле и в населени места.

По непотвърдена информация Русия е окупирала и Уманск (Донецка област). Данните на ВСУ за 25 май показаха, че руските жертви преминаха психологическата граница от 500 хил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 26.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

9
rate up comment 11 rate down comment 15
zelka007
преди 3 седмици
До: Pyramid ... за минусите ми не се грижи ... тошко стоте акаунта ще навакса , това му е задължението , с това ляга и с това става ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 20
zelka007
преди 3 седмици
До: Pyramid ... какво има и какво няма в Украйна решават украинците ... колко са останали и колко са мотивирани да избиват рассияни предстои да разбереш в следващите години ... откъде толкова голямо желание да ги приключвате не знам . фактите са , че това там няма да свърши в краткосрочен план ... Президентра Зеленски дали е президент също решават те ... направил е това , което е разписано в Конституцията на Украйна и в която се е клел за вярност , а не свободните интерпретации по темата от теб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 7
Pyramid
преди 3 седмици
До: mr. YodaИди и обясни и му. Не той разбира, е още малък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 24 rate down comment 12
Pyramid
преди 3 седмици
До: zelka007НЕ аз ти сложих минус. Пък и фактите са такива: Воюват /а също, и печелят и губят войните/, ХОРАТА. В Украйна, не останаха хора. Когато СССР воюва с Германия, той изгуби 10% от населението си. Украйна към ден днешен, спада от 52 на под 20 милиона, а дълговете и, вече са космически. Ням вече жив индустрия, нито хора дето да работят. И във войната, я набута онова друсаното, зеленомчудовище от Кривой Рог. Филмът за не свършва, драги. Край, кап*т, тю-тю.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 8
mr. Yoda
преди 3 седмици
Тия вундервафли ще станат супер-пулер, ако ги сглобяват на европейският космодрум във френска Гвиана - Кураму. И ги нарекат с името: Янко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 22
zelka007
преди 3 седмици
До: Pyramid ... хех ... преди да даваш компетентни насоки на цял един народ със собствена държавност фани се прочети "Червен глад" на носителката на Пулицър - Ан Апълбаум ... дано малко ти просветне , защо украинците с такова настървение и желание ликвидираха половин милион рассияни за 820 дни и нямат намерение да спират ... !! ... и не желаят да се включат в рассийският мир ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 13
Pyramid
преди 3 седмици
На Украйна, вече и даваха разни вундервафли. Аз не видях от тях, украинците да са станали нито повече, нито по-силни, нито по-успешни. Защо сега - ама изведнъж - развитието на войната да да се промени? Само задлъжнялостта на ДЪРЖАВАТА Украйна, като някакъв, дори условен субект, расте. И все по-малко украинци, все по-тежък дълг ще носят. Не, ако украинците, не желаят още -освен смърт - и дълг и мизерен живот да водят, ще се наложи, да се влеят в Русия. В страната, в чиито основи са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 14
smallfran
преди 3 седмици
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 42
zelka007
преди 3 седмици
хаха ... ам'че къде да скрият украинците боеприпаси и оръжия , ако не в центъра на града в най-големият им търговски център ... :))) ... а пък НАТОвските генерали разположени по апартаментите на хората наоколо ... те затова украинците избягват да взимат пленници . и за тези асвабадителни действия на червената армия не е виновен зануленият от бункера под кремля , той е само подбудител , това си го вършат обикновените раzzияни . отвътре им идe този хуманизъм . и после ме трият като ги кръщавам !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още