IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция вдига осигурителните вноски и стажа за пенсия

Оланд спази обещанието си и запази минималната възраст за пенсиониране от 62 години

15:22 | 28.08.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Франция вдига осигурителните вноски и стажа за пенсия

Франция прие допълнителни мерки за преодоляването на дефицита в пенсионно-осигурителната система, но вместо да изпълни препоръчаните от Брюксел реформи, правителството на Франсоа Оланд предпочете да повиши размера на осигурителните вноски и осигурителния стаж за пенсия, съобщава FT.

За да избегне социални конфликти, Париж спази обещанието на Оланд да не бъде повишавана преобладаващата минимална възраст за пенсионирате от 62 години. Вместо това, за да се справи с дефицита в пенсионната система, който се очаква да достигне 20,7 млрд. евро през 2020 г., правителството реши от 2014 г. постепенно да започне да повишава осигурителните вноски, плащани както от работниците, така и от работодателите, така че към 2017 г. увеличението да достигне 0,3%. Заетите ще плащат по 4,5 евро повече на месец за пенсионна вноска, изчислява изданието.

Предвижда се също така осигурителният стаж за пенсия да се запази до 2020 г., а след това да започне постепенно да се увеличава, като достигне 43 години до 2035 г. Мярката ще засегне всички, родени след 1973 г. и въпреки че реално възрастта за пенсиониране не се променя, повечето французи вероятно ще трябва да работят и след като навършат 62 години, за да покрият изискванията за пълна пенсия.

Премиерът на Франция Жан-Марк Еро, който внимателно следеше дискусиите между кабинета на Оланд и синдикатите, подкрепи пенсионната реформа и коментира, че постепенно ефективната възраст за пенисониране ще се повиши.

Бизнес лидерите във Франция се съпротивляваха на идеята за повишаването на пенсионните осигуровки с мотива, че това ще повлияе негативно на конкурентоспособността на Франция, която и без това е под натиск заради високите разходи за труд и данъчното бреме за бизнеса.

Правителството обаче се отказа от предложението за директно увеличаване на данъците и изненадващо обяви, че ще предприеме мерки, за да гарантира, че увличаването на пенсионните осигуровки няма да доведе до нетно увеличение на разходите за труд за работодателите. Все още обаче не е ясно какви ще са тези мерки.

Пенсионната реформа беше бързо разкритикувана от Пиер Гатаз, новият председател на Medef, конфедерацията на работодателите. „Това е опасна реформа, която е неприемлива за нас. Истината е, че това не е никаква реформа, това не разрешава нито един структурен проблем“, коментира той пред Le Figaro.

През май Европейската комисия призова правителството на Франсоа Оланд да пристъпи към повишаване и на възрастта за пенсиониране и да ревизира всички изключения за по-ранно излизане в пенсия. Париж обаче бързо се огъна под натиска на синдикатите, които заплашиха с вълна от протести. Мащабни демонстрации имаше и след като предишният президент Никола Саркози реши да повиши минималнат авъзраст за пенсиониране до 62 години.

Правителството на Оланд оправда решението си с високата раждаемост в страната. Благодарение на нарастващото население съотношението между хората в работоспособна възраст и пенсионерите във Франция се очаква да се стабилизира към 2040 г., откогато се очаква и пенсионно-осигурителната система да се балансира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
жител
преди 10 години
Във Франция имат истински синдикати, които успешно защитават ранното пенсиониране, а българските смешни синдикати искат увеличаване възрастта за пенсиониране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още