IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата Вавилонска кула на Европа

ЕП ще бъде по-шумен, по-буен, по-объркващ и труден за работа след изборите, пише FT

08:37 | 26.05.14 г. 3
<p>
	Единственият начин ЕП да започне законодателна дейност е сформирането на широка коалиция между ЕНП и социалистите.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Единственият начин ЕП да започне законодателна дейност е сформирането на широка коалиция между ЕНП и социалистите. Снимка: Ройтерс

Единственият начин за сформиране на надеждно мнозинство в ЕП, за да протича законодателна дейност, ще бъде широката коалиция между ЕНП и социалистите. Меркел е свикнала да работи в подобен формат, защото оглавява подобна коалиция в Берлин, но за Франсоа Оланд и Дейвид Камерън ще е трудно да го преглътнат.

Нито групата на либералите АЛДЕ, която претърпя тежко поражение във Великобритания и Германия, нито Зелените – четвъртата по големина политическа сила в “семейството" в Европейския парламент, ще бъде достатъчно голяма, за да подкрепи десницата или левицата с достатъчно гласове, за да протича нормално дейността на парламента.

Що се отнася до популистите, вотът за тях отразява бунта на хората срещу традиционните национални партии, но и опозицията на една толкова далечна концепция за тях, каквато се оказва Обединена Европа. В старите страни-членки  много от гласоподавателите все още не могат да се примирят с разширенията на ЕС  и настояват за ограничаване на имиграцията. В резултат политиците в много страни, включително и Великобритания, която беше страстен привърженик на разширяването на ЕС, не успяха да обяснят последствията на собствените си избиратели и платиха цената в европейските избори.

Във Франция премиерът Манюел Валс определи победата на Националния фронт на Марин льо Пен като “шок и земетресение, на което всички отговорни политически лидери трябва да отговорят”.

Националният фронт се очаква да получи около 26 на сто от гласовете и е първата политическа сила във Франция на евровота. Марин льо Пен коментира, че победата за най-ярката антиевропейска партия е “огромна чест” и допълни, че “това, което се случи, е масово отхвърляне на ЕС”. Тя каза, че това е "първата стъпка в един дълъг поход към възстановяване на нашата идентичност" и край на политиката на строги икономии.

Друга изненада на евровота поднесе лидерът на британската евроскептична Партия на независимостта (UK Independence party – UKIP) Найджъл Фараж, както и гръцката СИРИЗА, които се очертаха като водещи сили в двете страни. Въпреки че изгуби от партията на Ренци, “Движението пет звезди” на Грило се представи добре в Италия. В Германия партията на неонацистите се очаква да получи едно място в ЕП, а Alternative für Deutschland – около 7 на сто от вота. В Дания антиевропейската Народна партия също се очертава като лидер на евровота с над 23% от гласовете.

Не липсват и съмнения обаче за силата на подкрепата на антиевропейските партии в ЕС заради ситуацията с крайнодясната Партия на свободата на Геерт Вилдерс в Холандия. Екзит половете сочат, че популярността му рязко е спаднала, като събира 13% от вота спрямо 17% от изборите през 2009 г.

И все пак, по-широките антиевропейски настроения и рекордно ниската избирателна активност поставят фокуса върху нарастващото недоволство на европейците от проекта ЕС при преодоляването на кризата, която предизвика рекордно висока безработица.

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу коментира, че трябва да се има предвид фактът, че вотът следва “най-голямата финансова, икономическа и социална криза от десетилетия”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 14 rate down comment 6
bgMan
преди 9 години
Ревностен социалист и русофил да цитира толкова често Библията?????????Аз пак да те питам това някаква твоя шизофрения ли е или обикновеното социалистическо двуличие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 9 години
Вавилон, Содом и Гомор, трети пол... неслучайни аналогии с предизвестен край! И там преди да ги затрие, Господ е пращал на хората знаци и сигнали да се замислят, но и там основен мотив е било правото черво... хехе!Човечествето явно е програмирано да стига до едно място там да се рестартира... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 1
balkando
преди 9 години
Колко ли още статии ще излязат, целящи да внушат че проблема е в партиите и политиките, а не в онова което се крие зад тях - лобизъм, корупция, манипулация и изкривяване на икономиките, олигархия, концентрация на власт и пари... За това е протестния вот и ще става все по-силен, докато тези причини не спаднат до нормални граници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още