IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват силен ръст на борсите в Източна Европа, Латинска Америка и Азия

12:56 | 10.01.05 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват силен ръст на борсите в Източна Европа, Латинска Америка и Азия
Изминалата година се оказа изключително благоприятна за фондовите пазари на развиващите се страни като държавите в Латинска Америка, Източна Европа и Азия. Анализатори считат, че тази тенденция ще се запази и през настоящата година, като на фона на очакваното всеобщо забавяне на световния икономически растеж се прогнозира тези пазари да реализират най-големи ръстове.

Силен растеж се очаква и за страните, изнасящи енергийни ресурси, като Русия и някои държави от Латинска Америка, в резултат на прогнозите за задържане на цената на петрола и останалите петролни продукти на настоящите им високи нива.

Освен това слабият като цяло долар, както и очакванията за запазване на низходящата тенденция и през 2005 г., ще окажат благоприятно въздействие върху възвращаемостта на фондовете, инвестирали в акции на развиващите се пазари, различни от доларови активи.

Представянето на тези фондове през 2004 г. е изключително. Реализираната от тях средна доходност за миналата година е в размер на 24.2% и значително превишава средната доходност на фондове, инвестирали в други активи.

За сравнение, през 2004 г. основните индекси в САЩ и Европа са нараснали с между 4 и 10%, като отбелязаха тенденция на значително забавяне на растежа спрямо предходната година.

Водещи сред фондовете са тези, инвестирали в Латинска Америка. Те са регистрирали доходност от 38.4% през 2004 г. и 21.3% средна доходност за последните три години.

Ръстът на доходността на тези фондове през 2004 г. е измерима с регистрирания ръст на SOFIX за 2004 г., който се повиши с 38 на сто. Значително по-голям обаче е средногодишното повишение на родния индекс за последните три години, който е в размер на 68.7%.

Безспорно реализираната висока доходност от вложенията на тези пазари е обвързана и с високата степен на риск, който се поема от инвеститорите. Рисковете на тези пазари са геополитически, корпоративни, както и валутни. Независимо от това обаче популярността им сред инвеститорите се увеличава.

За сравнение, през изминалата година американските инвеститори са вложили рекордните 51.2 млрд. долара в чуждестранни фондове, при инвестирани 116.8 млрд. в национални инвестиционни фондове, показват данните на изследователската фирма TrimTabs Investment Research.

Други анализатори са на мнение, че в настоящия момент инвестирането на тези пазари е изключително рисково на фона на достигнатите от индексите нива и в тази насока евентуална корекция в тези индекси може да доведе до значителни инвеститорски загуби.

Теодор Минчев
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още