IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2014 г. - трудни времена за българския туризъм

Годината беляза революционна промяна в държавното управление на сектора чрез създаването на Министерство на туризма

09:04 | 27.12.14 г. 17
<p>
	След спада от лятото разчитаме на успешен зимен туристически сезон. <em>Снимка: БТА</em></p>

След спада от лятото разчитаме на успешен зимен туристически сезон. Снимка: БТА

Проблеми и със законодателството

Освен вече споменатите замразени наредби към Закона за туризма, стана ясно и друго – нужда от промяна в Закона за обществените поръчки и за публично-частното партньорство. Според бизнеса в сегашния си вид Законът за обществените поръчки предпоставя императивно да се избере изпълнител на дадена поръчка за най-ниска цена, независимо какво качество предлага. В този смисъл всички обществени поръчки, които имат контакт с туристическия бизнес, имат този недостатък. По отношение на публично-частното партньорство опасенията също са за корупционни схеми, които са възможни заради вратички в закона.

Друг голям проблем, който също продължава да чака решение от новото управление, са туристическите атракции, които са публично-частна собственост, или огромният ресурс, който държавата притежава, но не стопанисва и не може да развива. В тази посока бе обявено създаването на специално звено в министерството, което ще задвижи нерешените с години въпроси.

Изкривена статистика – погрешни политики

През годината Министерството на икономиката и енергетиката бе обвинено, че гледа „с розови очила“ и поднася на обществото манипулирани данни, базирайки се на статистиката на Националния статистически институт (НСИ) и БНБ за броя на туристите и приходите от туризъм. Според туроператори обаче данните са натоварени със сериозна грешка, тъй като отчитат броя на посетителите в страната с цел бизнес, гостувания и туристическа цел, а не само с цел почивка. Данните на централната банка пък също били неточни, защото изчисляват приходите на база обменена валута, в което обаче влизат и парите, пращани от българите, работещи в чужбина.

Именно в тази връзка министърът Ангелкова обяви и създаването на отделна дирекция в министерството, която да се занимава с анализи и статистики, които да бъдат адекватни, насочващи към правилните политики, а не да оставят сектора „изгубен в цифрите“.

Нови политики за старите послания

А иначе целите и приоритетите в туризма като ключов отрасъл за икономиката неизменно се прехвърлят от година на година. Те остават и занапред - превръщането на България в целогодишна туристическа дестинация, ръст на туристите и увеличение на приходите, развитие на потенциала на страната за различни видове туризъм – балнео, спа, гурме, културен, селски, еко, голф и други, които да превърнат България в страна на четири сезона.

За постигането на тези цели ни чака разработването на нова устойчива национална стратегия за туризма с хоризонт 2020 година. Очаква се тя да заложи обособяването на регионални туристически брандове чрез туристическо райониране, да уреди правния статут на националните курорти, да се създаде регистър на туристическите атракции. Ще се прави и конкурс за ново туристическо лого, което да заличи лошия привкус от фиаското с туристическата емблема от миналата година.

А имаме и нова амбициозна задача – превръщането на България в разпознаваема целогодишна туристическа дестинация, която да бъде в топ пет на европейските пазари.

Каква беше 2014 г. според вас? Кои са ключовите събития и какви са очакванията ви за следващата година? Какво ще движи пазарите?

Пишете ни на info@investor.bg c вашите мнения. Най-интересните от тях ще публикуваме в Investor.bg. Очакваме ви!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 0
infobg.ru
преди 9 години
Эх братья болгары...2015 й сезон будет не просто провальным а катастрофически провальным, однозначно. В России Евро стал стоит вдвое дороже че в 2014 м, в Украине аналогично. А реальных шагов от Болгарии в сторону туристов кроме деклараций нет ни каких. Что трудно сделать визу бесплатной? Те 2400 рублей что стоит виза Болгария легко поднимет на расходах туриста в стране. Плюс сокращения сроков. Хотя бы эти шаги помогли хоть немного поднять спрос. Учитесь у конкурентов, которые отменили визы совсем и тем самым привлекли туристов. (Для тех кто не может прочитать русский текст Google transleit в помощь).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 4
sisi333
преди 9 години
Банско работи с 5% от капацитета си ! Сега малко се напълни за нова година но като цяло е трагедия ! Няма ги руснаците няма търизъм в България ! Ха да ви честито членството в евро-швестерският хомосексуален съюз братя българи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 2
StefanL
преди 9 години
Смешна статия ! Още не е настъпила кризата в туризма изминалото лято беше не толкова лошо все пак имаше руски туристи! Чакайте това лято да видите какво значи отлив на Руски туристи! Дори ще има хотели който ще затворят през лятото. Това всичко се случва защото се кланим на европедерашкият хомосексуален извратен швестерски съюз който скоро ще се разпадне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
StefanL
преди 9 години
Еи *** от къде го преписа това ? Много бих искал да ми прочетеш в слух за да те чуя как сричаш и пелтечеш *** американска ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 1
Miraka
преди 9 години
Не разбрахте ли, че тоя georgi chinkov 34234 е бот, няма смисъл да си говорите с него :) Сайта явно трябва да си подобри анти-бот защитите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 6
slavkovrr
преди 9 години
Eй, *** за теб български език няма ли? Да не сме англоезичен сайт ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 6
stasi666
преди 9 години
Ами свиквайте.Кризата отмина и евтините дестинации с презастрояване,гадно обслужване и некачествени стоки ще губят доста клиенти.Кой *** би ходил на фекален туризъм ако може да си позволи приятна почивка ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 0
trendline
преди 9 години
Гоше, голяма бъркотия ти е в главата бе човек. Стига скача от тема в тема. А и да не си забравил българския нещо?Пък и виж темата е за туризма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 10
coolio
преди 9 години
няма друга такава клоака като Бг курортите - мръсотия, мутри, презастрояване, високи цени, лошо обслужване и простотия. Само Гърция за море и Австрия за ски/байк даунхил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 19
sisi333
преди 9 години
А що не пишете какво става сега в Банско ? Празно пусто няма почти никой като през лятото е. Не 2% отлив а 250% е отливът на руснаците който бяха основните туристи тук. Дъпете се още на еврогеиският съюз правете санкции на Русия и след две години дори няма да има такъв курорт Банско
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още